fbpx

Sodan muisti -verkkosivusto: “Ei kaikille kaikkea, vaan jokaiselle jotain” 

Sodan muisti -verkkosivusto on kasvanut merkittävästi kevään julkaisunsa jälkeen ja tarjoaa nyt yli 70 artikkelia, 13 Thinglinkkiä ja 11 videota toisen maailmansodan teemoista. Sivusto jatkaa edelleen kasvuaan vuoden 2025 aikana. Seuraavaksi tehtävänämme on saattaa nämä monipuoliset verkko-oppimateriaalit kaikkien Suomen historian ja yhteiskuntaopin opettajien sekä muiden sotahistoriasta kiinnostuneiden tietoisuuteen.   

Sain syyskuussa ilokseni kuulla olevani Muistin uusi projektityöntekijä, joka työskentelee Sodan muistin sisällön ja lanseerauksen parissa Muistin pedagogi Mikko Siitosen kanssa. Tavoitteenamme on saattaa nämä helppokäyttöiset ja monipuoliset oppimateriaalit kaikkien Suomen historian ja yhteiskuntaopin opettajien hyödynnettäväksi. Muita käyttäjiä ajatellen pyrimme jatkuvasti kehittämään sivuston löydettävyyttä hakukoneoptimoinnin avulla. 

Ensin lähdemme lähestymään kaikkia Suomen normaalikouluja. Olemme valmistelleet vierailuja varten työpajan nimeltä “Mitä sinulle kuuluu?”, jossa oppilaat pääsevät heti käsiksi Sodan muistin materiaaleihin. Työpaja tutustuttaa oppilaat sotasukupolven moninaisiin kokemuksiin ja niiden ylisukupolvisiin vaikutuksiin. Työpajassa harjoitellaan mm. historiallista empatiaa, tunnetaitoja ja tiedonhakua SA-kuvien ja kuvitteellisten haastattelujen avulla. 

Normaalikoulujen ohessa lähdemme lähestymään HYOL:n (Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto) paikalliskerhoja ja heidän kauttaan alueiden opettajia.

Tähänastinen palaute sivustosta on ollut lähes poikkeuksetta positiivista. Sivujen laajuus on saanut erityistä kiitosta, sillä näin opettajat voivat räätälöidä tunnit juuri omaan opetukseen sopiviksi.  

Marraskuussa Muistissa järjestetyssä historian ja yhteiskuntaopin opettajien koulutuspäivässä opettajat saivat jo pienen maistiaisen sivuston sisällöistä. Olemme kertomassa Sodan muistista myös Educa-messuilla tammikuussa 2025. Toivomme, että saamme käydä innostavia keskusteluja opetusalan ammattilaisten kanssa.

Onhan Sodan muisti jo sinulle tuttu? https://sodanmuisti.fi/ 

Elli Kiuru 

Projektityöntekijä 

Sodan muisti -verkkosivusto keskittyy toisen maailmansodan tapahtumahistorian ohella sosiaali- ja kulttuurihistoriaan. SA-kuva Harlusta syyskuulta 1944.