NÄYTTELYT
Hands on, brains on Muistissa!
Muistin päänäyttely POIKKEUSTILA kertoo Suomesta ja suomalaisista toisessa maailmansodassa.
Millaista oli olla suomalainen nainen, mies, lapsi tai päättäjä sodan ajan Suomessa? Mitkä olivat Suomen ja maailman tapahtumien yhteydet? Sota muodosti poikkeustilan, jossa lähes kaikki oli toisin kuin rauhan aikana. Millaiset jäljet se on jättänyt meihin?
Päämajamuseon lisäksi näyttelykohteita on yhdeksän. Tässä esittelemme niistä neljä. Tutustu myös verkkonäyttelyihimme!
NÄYTTELYT
Hands on, brains on Muistissa!
Muistin ensimmäinen näyttelykokonaisuus POIKKEUSTILA käsittelee toista maailmansotaa. Se koskettaa koko maailmaa ja meitä suomalaisia yhä, omakohtaisina kokemuksina, suvun muistoina, kirjallisuudessa ja elokuvina.
Toinen maailmansota on merkittävin eurooppalaista identiteettiä muokannut tapahtumasarja. Sen seurauksena maailmassa menetti henkensä 69 miljoonaa ihmistä.
Muistin näyttelyissä pääset eläytymään, kokeilemaan ja vaikuttamaan näyttelykokemukseesi. Päämajamuseon lisäksi näyttelykohteita on yhdeksän. Tässä esittelemme niistä neljä. Tutustu myös verkkonäyttelyihimme!
näyttelykohteessa valitset henkilön, jonka kokemuksen sodasta haluat elää.
Tarinat-näyttelykohteessa valitset henkilön, jonka kokemuksen sodasta haluat elää.
Muistissa on esillä päivittäin kaksi tarinaa. Valitsetko rivisotilaan, evakkonaisen, päättäjän, pasifistin vai lapsen tarinan?
Tarinat perustuvat aitojen henkilöiden elämään. Käsikirjoitukset ovat tehneet Sirpa Kähkönen, Petri Tamminen, Lasse Lehtinen, Ira Vihreälehto ja Leena Hangasmaa. Yhden tarinan ovat toteuttaneet taiteen keinoin kuvanveistäjä Jarmo Vellonen ja mediataitelija Marikki Hakola työryhmineen.
Väinön tarina on päättäjän kokemus sodasta.
Iran tarinassa Iralle selviää, että hänen isänsä on syntynyt suomalaisen naisen ja venäläisen sotavangin suhteesta.
Onnin tarina on tyypillinen nuoren rintamamiehen kertomus.
Anjan tarina on kertomus nuoren naisen evakkomatkasta.
Elsan tarina kertoo siitä, miten lapsi kokee sodan.
Arndtin tarina kertoo aseistakieltäytyjän kohtalon.
TAISTELU kertoo sodan kovasta ytimestä: kuolemasta, tappamisesta, haavoittumisesta ja mielenterveyden järkkymisestä, mutta myös selviytymisestä.
Koe virtuaalisesti, millaista oli olla talvisodan Summan taisteluissa. Kohdetta ei suositella alle 12-vuotiaille.
Muistin kanssa yhteisellä pääsylipulla koet myös Päämajamuseon, jonka näyttely kertoo suomalaisesta sodan johtamisesta ja johtajista autenttisessa ympäristössä.
Näe Mannerheimin työhuone juuri sellaisena kuin se sodan aikana oli.