fbpx

Mannerheim-verkkosivu

Etusivu

MANNERHEIM YLIPÄÄLLIKKÖNÄ

Gustaf Mannerheim oli ammattisotilas, joka saavutti urallaan sotilaalle korkeimmat mahdolliset tehtävät. Hän johti Suomen puolustusvoimia neljässä sodassa ja hänet valittiin tasavallan presidentiksi.

Tältä sivustolta löydät näyttelyn sisällöt suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Ylipäällikkö kartalla

YLIPÄÄLLIKKÖ MANNERHEIM MIKKELIN KARTALLA

Puolustusvoimien päämaja sijaitsi Mikkelissä toisen maailmansodan aikana. Paikkakunta valittiin Päämajan sijoituskohteeksi sopivan sijainnin, hyvien liikenne- ja viestiyhteyksien sekä riittävän majoituskapasiteetin vuoksi. Mahdollisuus louhia Naisvuoreen pommisuojat sodan johtoa varten varmisti sijoituspäätöksen. Talvisodan (30.11.1939–13.3.1940) aikana Mikkeliä pommitettiin viidesti. Ylipäällikön ja Päämajan toimistojen sijainti vaihteli. Jatkosodan (25.6.1941–19.9.1944) aikana toiminta vakiintui. Kaupungin lisäksi Päämajan toimistoja sijaitsi Otavassa sekä useissa lähiseudun kartanoissa. Lapin sodan aikana (15.9.1944–27.4.1945) puolustusvoimat siirtyivät rauhanajan kokoonpanoon. Viimeiset Päämajan osastot lähtivät Mikkelistä heinäkuussa 1945.

Päiväohjelma

YLIPÄÄLLIKÖN PÄIVÄOHJELMA

Mannerheimin päiväohjelma eli sotatapahtumien ja matkojen mukaan. Sen runkona olivat lounas ja päivällinen sekä toistuvat tilannekatsaukset. Pyrkimyksenä oli, että ruokailuajat pyhitettiin muulle kuin työkeskustelulle. Vakio-osallistujille ne olivat kuitenkin osa palvelusta.

Mannerheimin makuuhuone

Herätys ja aamiainen

Mannerheim antoi aina edellisenä iltana sotilaspalvelijalleen ilmoituksen, mihin aikaan hänet tuli herättää. Aamiainen oli noin kahdeksan aikaan, joskus sitä ennen ylipäällikkö kävi ratsastamassa. Aamiaiselle osallistuivat vanhempi adjutantti majuri Grönvall, joka asui samassa huoneistossa Mannerheimin kanssa sekä nuorempi adjutantti kapteeni Bäckman, joka asui viereisessä huoneistossa. Aamiaisen valmisti ylipäällikön sisäkkö. Usein tarjolla oli ohra- tai tattaripuuroa.

Mannerheimin makuuhuone

Kävely päämajaan

Mannerheim kulki Mikkelissä mielellään kävellen ja hän olikin paikallisille tuttu näky. Aamulla reitti kulki suorinta tietä Ristimäenkatua pitkin kohti Päämajaa. Ylipäällikön mukana kulki adjutanttien lisäksi pari turvamiestä, jotka yrittivät seurata niin huomaamattomasti kuin kykenivät.

Työpäivä alkaa

Mannerheimin työpäivä alkoi tyypillisesti yhdeksän aikaan. Ensin hän luki postin, jonka adjutantti Bäckman avasi hänen läsnä ollessaan. Sen jälkeen vuorossa olivat esittelyt. Sotatoimiyhtymistä lähettiin Päämajaan tilanneilmoitukset kahdesti, aamulla klo 9 mennessä ja illalla klo 21 mennessä. Operatiivinen osasto vastasi tilanneilmoitusten kokoamisesta. Aamulla ylipäällikkö sai tiedot muutoksista rintamatilanteissa, vihollisen liikkeistä, kaatuneista sekä tiedustelutilanteesta. Tilanneilmoitukset olivat saapuessaan Päämajaan noin neljä tuntia vanhoja, mikä ajan viestivälineet huomioon ottaen oli lähes reaaliaikainen.

Lounas klo 12.30

Työpäivän katkaisi lounas puoli yhdeltä Mikkelin Klubilla. Sinne Mannerheim kulki vanhemman adjutanttinsa saattamana Savilahdenkatua Kirkkopuiston kulmalle ja siitä Maaherrankadulle. Joskus ihmiset tulivat Klubin edustalle nähdäkseen vilauksen ylipäälliköstä, jonka aikataulu kävin vuosien varrella kaupunkilaisille tutuksi. Mannerheimin lounasseurueeseen kuului useimmiten 8–10 henkilöä, lähimmät ja tärkeimmät upseerit sekä molemmat adjutantit.

Liikuntaa ja lepoa

Lounaan jälkeen Mannerheim joko ratsasti tai käveli adjutantin kanssa tunnin verran. Hänen hevosensa Käthy oli iso, rauhallinen ja luotettava eläin. Adjutantti suunnitteli ratsastusretken reitin, mutta ylipäällikkö määräsi tahdin. Ratsuväen upseerina hevoset olivat Mannerheimille tärkeitä, ja hän oli aina kiinnostunut Käthyn kuulumisista. Usein retket suuntautuivat Rouhialanjoen maastoon tai Kalevankankaalle.

Jatkosodan kuluessa ja ylipäällikön voinnin heikentyessä hänelle rauhoitettiin päivittäin klo 14–16 aikaa keskeytymättömään työskentelyyn tai lepoon.

Työskentelyä

Mannerheimin työskentelytapa poikkesi tavanomaisesta yleisesikuntatyöskentelystä, jossa yleisesikunnan päällikkö esittelee kaikki asiat ylipäällikölle. Sen sijaan Mannerheim halusi esittelyt suoraan päämajoitusmestari Airolta, tiedustelupäällikkö Paasoselta sekä muilta haluamiltaan henkilöiltä. Ilman sovittua aikaa edellisten lisäksi ylipäällikön huoneeseen menivät yleisesikunnan päällikkö Heinrichs ja komento-osaston päällikkö Tuompo. Muut tapaamiset sovittiin adjutanttien kanssa. Ylipäällikkö saattoi myös käydä ainakin Heinrichsin ja Airon huoneissa. Työskentelyyn kuului paljon yhteydenpitoa presidentin ja hallituksen kanssa.

Päivällinen klo 19:30

Päivällinen tarjoiltiin puoli kahdeksalta Klubilla. Nuorempi adjutantti oli hyvissä ajoin paikalla, sillä illalliselle saatettiin kutsua myös vieraita, esimerkiksi rintamalta Päämajassa vierailevia upseereita. Pöydässä noudatettiin tiettyjä sääntöjä. Myöhässä ei saanut tulla, ylipäällikkö johti seurustelua ja työasioista ei yleensä puhuttu. Adjutantit tarkastivat etukäteen ruokalistat, vieraat ja kattauksen.  

Iltaesittely klo 21:00

Päivällisen jälkeen Mannerheim palasi Päämajaan ja sai operatiivisen osaston ja tiedustelun iltaraportit päämajoitusmestari Aksel Airolta ja tiedustelupäällikkö Aladár Paasoselta. Lisäksi hän sai jälleen tappioluvut. Iltaesittelyn jälkeen hän hoiti usein esimerkiksi puheluita Helsinkiin. Työt lopetettiin tavallisesti klo 22.

Nukkumaan

Ennen nukkumaanmenoa Mannerheimilla oli tapana hengähtää grogilasin ääressä lehtiä lukien. Hän seurasi tarkkaan kansainvälisiä tapahtumia ja luki useita ulkomaisia sanomalehtiä säännöllisesti. Toisinaan hän innostui seurustelemaan adjutanttiensa kanssa ja kertoilemaan tarinoita nuoruudestaan tai Venäjän-vuosilta. Nukkumaan käytiin tavallisesti klo 23 maissa.

Työn mahdollistajat

YLIPÄÄLLIKÖN TYÖN MAHDOLLISTAJAT

Suomen marsalkka, ylipäällikkö Gustav Mannerheim ei ollut käytännössä koskaan yksin lukuun ottamatta nukkuma-aikaa. Sodankäynnin johtaminen oli kokopäivätyötä, jossa ylipäällikön tuli olla informoitu koko ajan. Mannerheimin apuna oli useita henkilöitä, jotka avustivat häntä sekä työn puitteissa että kotioloissa.

Adjutantit avustavat

Adjutantti on upseeri, joka avustaa ylempiarvoista upseeria. Mannerheimilla oli sodan kuluessa kaksi adjutanttia, majuri Ragnar Grönvall, joka palveli häntä 1939–1946 ja nuorempi adjutantti, kapteeni Rafael Bäckman, joka oli palveluksessa 1942–1946.

”Marsalkalla oli sellainen erikoinen tapa, että adjutantin piti asua hänen mukanaan, elää hänen mukanaan, työskennellä hänen mukanaan ja hoitaa kaikki ne tehtävät, jotka hän omassa asemassaan aivan oikein katsoi kuuluvan toiselle”, muisteli Grönvall vuonna 1977. Työ Mannerheimin adjutanttina oli palvelusta kellon ympäri.

Adjutantit järjestivät päivän ohjelman Mannerheimin toiveiden mukaan, hoitivat laajaa kirjeenvaihtoa sekä järjestelivät tarvittavia tapaamisia ja asioita. Grönvall oli useimmiten mukana kaikkein tärkeimmissä ylipäällikön ja poliittisen johdon tapaamisissa. Bäckman nouti postin, oli mukana päivittäisellä ratsastuksella ja seurasi ”päämiestä” aina, kun lähetti ilmoitti tämän lähdöstä.

Majuri, myöhempi kenraalimajuri Ragnar Grönvall (1901–1989) oli sotilas ja yleisesikuntaupseeri, joka toimi Mannerheimin vanhempana adjutanttina 1939–1946 ja sen jälkeen tasavallan presidenttien adjutanttina vuoteen 1961 saakka. Kuvassa Grönvall oikealla. SA-kuva.

Ylipäällikön turvallisuus

Ylipäällikön turvallisuuden varmistaminen sotatilanteessa oli tärkeää. Mahdollisia uhkia olivat ilmapommitukset, rintamavierailuilla vihollisen toiminta sekä kotirintamalla desantit ja muut mahdolliset uhkaavat tilanteet.

Mannerheimin turvallisuudesta vastasi Päämajan valvontaosasto. Tehtävää hoiti jatkosodan aikana Erikoisryhmä Blåfield, joka sai nimensä päällikkönsä vääpeli Erik Blåfieldin mukaan. Ryhmään kuului 10–20 miestä. Turvatoimet olivat ympärivuorokautisia ja vartioinnin piiriin kuuluivat ylipäällikön majoitus- ja työtilat. Mannerheimia seurattiin hänen ollessaan liikkeellä, oli kyse sitten kävelystä Mikkelin kaduilla tai juna- ja automatkoista eri puolilla maata.

Mannerheim oli vaarassa sotavuosien aikana lähes parikymmentä kertaa, joista pommituksissa tai sotatoimialueella tulituksen kohteena viidesti. Erilaisia onnettomuuksia ja uhkatilanteita oli saman verran. Vuonna 1943 Mikkelin lähistölle pudotetun desanttiparin tehtävä oli ylipäällikön surmaaminen. Mannerheimin suhtautuminen turvatoimiin vakavoitui tapauksen johdosta.

Mannerheimin turvamiehet hänen asuntonsa ovella. Ainakin osa heistä majoittui talossa. SA-kuva.
Kapteeni, myöhempi eversti Rafael Bäckman (1911–2007) toimi talvisodassa komppanianpäällikkönä Summassa ja haavoittui. Jatkosodan alussa hän toimi Laatokan Karjalassa 11. Divisioonan operatiivisen toimiston päällikkönä. Mannerheimin nuorempana adjutanttina hän työskenteli aina vuoden 1946 alkuun saakka. Sen jälkeen hän toimi puolustusministerin adjutanttina 1947–1954 ja teki uran puolustusvoimissa vuoteen 1971 saakka. SA-kuva.

Kotijoukot

Mannerheimin koti sijaitsi Helsingin Kaivopuistossa, ja siellä hän sodan kuluessa ehti käydä harvoin. Usein Helsingin-matkoilla yöpyminenkin tapahtui junassa. Kodista pitivät huolta taloudenhoitaja Berta Haglind ja Elsa Sundman, joka työskenteli osan ajasta myös Mikkelissä. Mikkelissä kodista ja aamupalasta sekä lukuisista kodinhoitoon liittyvistä tehtävistä huolehti aluksi keittäjä Aili Pohjalainen.

Mannerheimin sotaperheeseen kuului myös henkilökohtainen sotilaspalvelija ja lähetti, jonka tehtäviin kuului huolehtia marsalkan vaatetuksesta ja tarpeistosta kotona ja päämajassa. Päivisin lähetti päivysti ylipäällikön työhuoneen ulkopuolella käytävässä, piti kirjanpitoa ylipäällikön luona käyneistä henkilöistä ja toimitti tarvittaessa asioita.

Mannerheimin käytössä oli useampi auto ja vakinainen autonkuljettaja, Kauko Ranta. Tehtävä oli kuljettaa ylipäällikkö turvallisesti haluttuun paikkaan määrättynä aikana.

Aili Pohjalainen Mannerheimin Mikkelin-kodissa vuonna 1942. Olohuoneen täytti Mannerheimin 75-vuotisonnittelukukat. Kuvaaja Karl Sjöblom. SA-kuva.
Korpraali Einar From palveli Mannerheimia vuosina 1939–1942. Toiveensa mukaisesti hän pääsi rintamalle, jossa kaatui huhtikuussa 1943. Kuvaaja tuntematon. Mikkelin kaupungin museot, Inkeri Mäkelän kokoelma.
Mannerheimin taloudesta huolehtineet Berta Haglind ja Elsa Sundman Mannerheim-museossa vuonna 1961. Kuvaaja Erkki Voutilainen. Museovirasto, Journalistinen kuva-arkisto.
Kauko Ranta (oikealla) toimi Mannerheimin autonkuljettajana koko sodan ajan. Kuvaaja Karl Sjöblom. SA-kuva.
Strategiana sotilasura

STRATEGIANA SOTILASURA

Varaton orpo ja aatelisnuorikainen

Gustaf Mannerheim syntyi 4.6.1867 huikentelevaisen isän kreivi Carl Robert Mannerheimin ja varakasta teollisuussukua olleen Hélène von Julinin kolmanneksi lapseksi. Gustaf oli omapäinen, kuriton ja villi poika ja nuorukainen, joka hankki itselleen potkut ensin Helsingin lyseosta 1879 ja 1885 Haminan kadettikoulusta. Sen jälkeen Gustaf ryhdistäytyi, suoritti ylioppilastutkinnon hyvin arvosanoin ja päätti hakea Pietariin Nikolain ratsuväkiopistoon. Tavoitteena oli paikka Chevalier-kaartissa, joka oli keisarinnan henkivartiokaarti.

Eliitin verkostot

Palvelus Chevalier-kaartissa vei Mannerheimin Venäjän keisarikunnan ytimeen ja hänestä tuli osa imperiumin eliittiä. Hän sisäisti ylhäisaatelin kansainväliset tavat ja suurvallan ajattelutavan. Toimiessaan 1897‒1903 hovitallihallinnossa hevosten hankkijana hän matkusti ympäri Keski-Eurooppaa ja seurusteli upseerien ja hoviväkien kanssa. Seurustelukieli oli useimmiten ranska, mutta Mannerheim opetteli myös englannin ja saksan. Upseeriura eteni kuitenkin hitaasti. Hän palasi 1903 Upseerien ratsuväkiopiston mallieskadroonan komentajaksi.

Sotataidolliset opit keisarin armeijassa

Ellen ole mukana tässä, olen vaarassa jäädä pelkäksi kabinettisotilaaksi, totesi 37-vuotias, avioliitossaan epäonnistunut ja paikallaan polkevan sotilasuran turhauttama Mannerheim Venäjän-Japanin sodan syttyessä 1904. Hän osallistui siihen vapaaehtoisena, teki tiedustelumatkan 1906-1908 ratsastaen halki Aasian, toimi rykmentinkomentajana Puolassa 1909-1913 ja lopulta rintamakomentajana ensimmäisessä maailmansodassa Galitsiassa, Etelä-Puolassa ja Romaniassa.

Puolan vuosina ja I maailmansodan aikana Mannerheimista kehittyi rintamakomentaja, joka osasi käyttää aselajiaan, ratsuväkeä läpimurtotilanteissa, takaa-ajossa ja strategisten saarrostusliikkeiden sivustoilla. Hän oppi myös säästämään miehiään ja yhdistämään ratsuväen, tykistön ja jalkaväen toimintaa. Sodan edetessä Venäjän yhteiskunnallinen ilmapiiri muuttui ja armeijan taistelumoraali sekä uskollisuus esivallalle heikkenivät. Vallankumouksen seurauksena Mannerheim jätti sotilasuransa Venäjällä ja palasi Suomeen joulukuussa 1917.

LAPSUUS LOUHISAARESSA
loppui, kun vanhemmat erosivat, perhe menetti omaisuutensa ja äiti kuoli Gustafin ollessa 14-vuotias. Sukuverkosto huolehti Mannerheimin sisarusparvesta, mutta ammatin ja elinkeinon etsiminen tuli välttämättömäksi.
1800-LUVUN KULUESSA
3 000 suomalaisnuorta kävi Haminan kadettikoulun ja heistä noin 500 eteni kenraaliksi tai amiraaliksi keisarikunnan armeijassa. Nikolain ratsuväkiopistossa nuori Mannerheim löysi paikkansa. Hänestä kuoriutui erinomainen ja palkittu ratsastaja, arvosanat paranivat ja tavoitteet uralle saivat muotonsa.
PÄÄSYÄ CHEVALIER-KAARTIIN
edistivät Mannerheimin edullinen ulkomuoto ja verkostot, mutta myös hänen henkilökohtaiset ominaisuutensa. Haaveet korkeammasta sotilaskoulutuksesta jäivät, kun hän reputti Venäjän sotilasakatemian kielikokeessa 1892.
KEISARI NIKOLAI II
seuraa ratsuväkijoukkoa.
RATSUVÄKI ASELAJINA
oli vielä voimissaan ennen ensimmäistä maailmansotaa. Hevoset, niiden hankinta ja koulutus sekä käyttö kilpailuissa ja paraateissa olivat keskeinen osa toimintaa. Kuva Mannerheimin hevoshankintamatkalta Ranskassa. KA 
KEISARIKUNNAN VAURAASEEN ELIITTIIN
kuulunut Anastasia Arapova avioitui ”niin muodissa olleen Mannerheimin” kanssa 1892. He saivat kaksi tytärtä, mutta avioliitto kariutui muutaman vuoden kuluttua. MV  
ENSIMMÄISET SOTAKOKEMUKSENSA
ja tulikasteensa Mannerheim sai 23.12.1904. Venäjän-Japanin sodassa hän sai kokemusta joukkojen johtamisesta etenkin tiedustelu-, partiointi- ja suojaustehtävissä, mutta myös hyökkäyksestä ja yhteistoiminnasta muiden aselajien kanssa. Mannerheimin joukkoihin kuului myös kasakoita. Gunšulissa 1905. Tiedemuseo Liekki.
MUKDENISTA
vetäytyessä Mannerheim sairastui kovaan korvasärkyyn ja kuumeeseen. Kuvassa Mannerheim suomalaisen ambulanssin hoidossa Gunšulissa maaliskuussa 1905. MV
VENÄJÄN-JAPANIN SOTA
osoitti Mannerheimille Venäjän armeijan organisatoriset ja koulutukselliset puutteet sekä toiminnan tehottomuuden. Hän oppi voimakkaan johdon ja hyvän organisaation välttämättömyydestä. Lisäksi hän teki havaintoja linnoittamisen tärkeydestä sekä siitä, kuinka konekiväärit ja tykistö hallitsevat taistelukenttää. Tuloksiin pääseminen vaati ratsuväen, jalkaväen ja tykistön yhteistoimintaa. Kuvassa everstiluutnantiksi ylennetty Mannerheim upseeritoveriensa kanssa. Mannerheim-museo. 
TIEDUSTELURETKI
liittyi Venäjän haluun laajentua Keski-Aasiassa. Mannerheimin menestyksekkäät tiedusteluoperaatiot Venäjän-Japanin sodassa vaikuttivat hänen valintaansa. Kun myöskään sopivaa komentajan tehtävää ei ollut tarjolla, Mannerheim päätti ottaa tarjouksen vastaan. Retkikunta Tchaptchal Dawanin solassa Ghuljan lähistöllä. MV
MATKA KESTI KAKSI VUOTTA
14 000 km reitistä 7 000 km kuljettiin ratsain läpi vuoristojen ja muun muassa halki Gobin autiomaan. Tehtävänä oli ottaa selvää kiinalaisten rajalinnakkeista ja tieyhteyksistä sekä tunnustella väestön suhtautumista Kiinaan, Venäjään ja Japaniin. Kuva sotakoulun harjoituskentältä. Kiina, Kai-feng-fu. MV 
AASIAN MATKA
oli naamioitu tieteelliseksi retkeksi. Mannerheim opetteli valokuvausta sekä kansatieteellisiä ja arkeologisia menetelmiä. Vakoiluretken sivutuotteena syntyi merkittävä etnografinen kokoelma, joka sisälsi esineitä, valokuvia ja tietoja Mannerheimin matkalla tapaamista kansoista. Kuvassa Mannerheim matkan loppupuolella Kiinan Lanzhoussa. MV 
MATKALLAAN
Mannerheim tapasi merkittäviä kiinalaisia viranomaisia sekä mitä erilaisimpia kulttuureja ja kansaryhmien johtajia. Hän keskusteli Tiibetin hengellisen johtajan Dalai Laman kanssa pohjoiskiinalaisessa Wutai Shanin buddlhalaisluostarissa. Kuvassa sotilaat ampuvat kunnialaukauksen Mannerheimille. Kiina, Turfan. MV 
MANNERHEIM SAI 1909
nimityksen 13. Vladimirin Ulaanirykmentin ja kaksi vuotta myöhemmin Keisarin henkivartiokaartin ulaanirykmentin komentajaksi Varsovaan. Hänet ylennettiin kenraalimajuriksi. Vuoden 1914 alussa Mannerheim sai komentoonsa Erillisen kaartinratsuväkiprikaatin, mikä sisälsi esikuntatehtäviä. Hänet katsottiin tehtävään kykeneväksi, vaikka muodollinen koulutus puuttuikin. MV 
RYKMENTTI OLI ARMEIJAN ORGANISAATION PERUSTA,
taktinen yksikkö ja rykmentin komentajuus upseerin uran tärkeimpiä tehtäviä. Mannerheim otti tehtävän määrätietoisesti haltuun ja alkoi kouluttaa ensin ulaani- ja sitten henkivartiokaartin rykmenttiään Japanin sodan oppien perusteella. Myös rykmenttien talous laitettiin kuntoon, jolloin hevosten laatu, huolto- ja kasarmiolosuhteet tukivat aktiivista koulutus- ja harjoitustoimintaa. MV 
ENSIMMÄISEN MAAILMANSODAN PUHJETTUA
Mannerheimin prikaati osallistui taisteluihin ja hyökkäyksiin, joita hän johti henkilökohtaisesti. Hän sai kunniaa, mutta myös korkeiden tappiolukujen tuoman opetuksen. Kuvassa kenraalimajuri Mannerheim Zalištšykyssa (nyk. Ukrainaa) Dnestr-joen ylikulkupaikalla maaliskuussa 1915.  Mannerheim-museo.
KEVÄÄLLÄ 1915
Mannerheim sai aluksi väliaikaisesti, mutta sitten pysyvästi johdettavakseen 12. ratsuväkidivisioonan. Hän johti divisioonaan keväällä 1915 Itä-Galitsian taisteluissa. Kuvassa divisioonan esikunta 1915. Mannerheimin vasemmalla puolella istuu 1. prikaatin komentaja kenraali Boris Kuzmin-Karavajev ja oikealla puolella divisioonan lääkäri sekä esikuntaupseereita. Taustalla sotilaspalvelija. Mannerheim-museo.
PYHÄN YRJÖN RISTI
oli Venäjällä korkea kunniamerkki, jota käytettiin sotilaiden palkitsemiseen. Mannerheim sai 1914 ensin Pyhän Yrjön miekan ja vähän myöhemmin Pyhän Yrjön neljännen luokan ansioristin, josta hän oli hyvin ylpeä. Kuvassa hän Pyhän Yrjön ristejä ratsuväkiprikaatinsa sotilaille. Mannerheim-museo.
MANNERHEIM JOHTI SODAN AIKANA
aikana useita tehtäväkohtaisesti muodostettuja tilapäiskokoonpanoja. Syksyllä 1916 hän siirtyi divisoonineen Romanian rintamalle, tehtävänä avustaa Romaniaa, joka pyrki valloittamaan itselleen Itävallan Habsburgien maita. Kuvassa hän jakaa tehtäviä polkupyöräkomppanioiden komentajille ennen hyökkäystä Putnan asemalle Romaniassa 25. joulukuuta 1916. Mannerheim-museo.
MANNERHEIM OLI PALAAMASSA
lomalta Suomesta maaliskuussa 1917, kun hän joutui Pietarissa alkaneen vallankumouksen keskelle. Toukokuussa hän sai ylennyksen kenraaliluutnantiksi ja johdettavakseen armeijakunnan. Keisarin armeijasta oli tullut käytännössä toimintakyvytön, kun miehistö ei enää totellut esimiehiään. Mannerheim poti nilkkaansa Odessassa, päätti erota armeijasta ja sai siirron reserviin, koska uudet vallanpitäjät pitivät häntä poliittisesti epäluotettavana. Mannerheim-museo.
Sotataito

SOTATAITO

Politiikka on aina johtava elementti ja sota vain sen instrumentti. Sotataito muuttuu ylimmällä tasollaan politiikaksi, tosin politiikaksi, joka noottien kirjoittamisen sijaan käy taisteluja.

– von Clausewitz

Sotataito on taito johtaa sotavoimia sodan päämäärän saavuttamiseksi. Sillä on poliittis-strateginen ulottuvuus ja se sisältää operaatiotaidon ja taktisen taidon. Se on johtamistaitoa, joka muuttuu inhimillisessä, sosiaalisessa ja yhteiskunnallisessa kehyksessä.

Mannerheim sovelsi virkapukuohjesääntöä omien mieltymystensä mukaan. Kesäpusero kevyttä puuvillaa (lottapukukankaasta), ratsuväen saapashousut ja suikka villaa, nahkasaappaat, komentovyö ja raippa nahkaa.
Sisällissota

1918 – SISÄLLISSOTA – VAPAUSSOTA – KANSALAISSOTA – PUNAKAPINA

Sotataidon huipulla – kokenut rintamakomentaja

Saapuessaan Suomeen 50-vuotiaalla kenraaliluutnantti Mannerheimilla oli takanaan pitkä ja menestyksekäs sotilasura keisarillisen Venäjän armeijassa. Hän oli kokenut rintamakomentaja, jolla oli ensimmäisessä maailmansodassa komennettavanaan yli 11 000 miehen ratsuväkiarmeijakunta. Vastaavia tehtäviä Venäjän keisarin armeijassa ensimmäisen maailmansodan aikana oli kymmenkunta. Toisaalta hänellä ei ollut kokemusta palveluksesta suuressa esikunnassa eikä esikuntaupseerin koulutusta. Suomeen palattuaan hänet pyydettiin Sotilaskomitean puheenjohtajaksi tammikuun 15. päivänä 1918.

Tempaus ja aloite

Senaatin puheenjohtaja Svinhufvud oli antanut sotilaskomiteaa johtavalle Mannerheimille tehtävän palauttaa järjestysvalta maahan. Valkoisen armeijan päämaja päätettiin perustaa Vaasaan, jonne Mannerheim matkusti. Johtoesikuntaan hän valitsi pääasiassa ennestään tuntemiaan Haminan kadettikoulun 1880-luvulla käyneitä miehiä.

Mannerheimin ensimmäinen operaatiokäsky oli riisua Pohjanmaan venäläinen sotaväki aseista. Teko oli uhkarohkea eikä johtoesikunta ollut yksimielinen sen toteutuksesta venäläisten suuren ylivoiman vuoksi. Onnistunut operaatio varmisti armeijan toimintaedellytykset Pohjanmaalla ja antoi aikaa jatkotoimien suunnittelulle. Näin toimien Mannerheim osoitti olevansa johtoesikunnan kiistaton johtaja.

Operatiivinen ja strateginen valinta

Saatuaan toiminta-aikaa Mannerheimin johdolla luotiin valkoisen armeijan organisaatio. Johtoesikuntaa täydennettiin ruotsalaisilla vapaaehtoisilla yleisesikuntaupseereilla. Armeijan muodostivat suojeluskuntalaiset, jääkärit ja asevelvollisuuslain nojalla kutsutut. Heille järjestettiin koulutusta ja hankittiin varustus ja aseistus. Sen jälkeen oli mahdollista tehdä operaatiosuunnitelmat. Armeija jaettiin Satakunnan, Hämeen, Savon ja Viipurin ryhmiin.

Tampere oli punaisten tärkeä huoltokeskus, mutta Viipuri oli strategisesti tärkein kohde. Hallitus oli pyytänyt muodollisesti sotilaallista apua Saksalta, jonka joukot hyökkäsivät punaisten selustaan. Mannerheim päätti keskittää hyökkäyksen Tampereelle, koska silloin omien joukkojen siirto- ja huoltomahdollisuudet muille rintamille turvattaisiin. Lisäksi operaatio voitaisiin tehdä omin voimin ilman saksalaisten apua. Sota päättyi Mannerheimin johtaman armeijan voittoon.

Sisällissodan lopussa Mannerheim oli ennen kaikkea valkoinen kenraali, jonka tärkeä tavoite oli bolševikkien lyöminen Venäjällä.

Mannerheim muodosti johtoesikunnan ytimen tuntemistaan miehistä. Vasemmalla istumassa kenraalimajuri C.G. Theslöf, ratsuväenkenraali C.G. Mannerheim ja kenraalimajuri H. Ignatius. MV.
Pohjanmaan suojeluskunnat riisuivat venäläisvaruskunnat aseista neljässä päivässä. Senaatti siirtyi Helsingistä Vaasaan. Vaasan suojeluskuntalaisia vuonna 1918. MV.
Suomessa oli vuoden 1918 alussa lähes 70 000 venäläissotilasta ympäri maata olevissa varuskunnissa.
HÄMEEN RINTAMA
Tampereen valtaus toteutettiin laajalla saarrostusliikkeellä ja Mannerheim johti operaatiota säilyttäen kokonaiskuvan tilanteesta.
Tampereen valtaus turvasi valkoisten joukkojen huolto- ja siirtomahdollisuudet eri rintamaosille Pieksämäki-Haapamäki-rataa pitkin. Suojeluskuntalaisia Tampereen valtauksen jälkeen. TM.
Suomen kansavaltuuskunnan johtamat joukot muodostivat punakaartin, jossa taisteli pääosin työväestön edustajia. Neuvosto-Venäjä tuki joukkoja. Punakaartilaisia Ruovedellä. TM.
SATAKUNNAN RINTAMA
Punaiset räjäyttivät vetäytyessään Kokemäellä Tampere-Pori rataosuudella olleen Pahakosken sillan, mikä vaikeutti valkoisten kuljetusmahdollisuuksia. MV.
SAVON RINTAMA
Savon rintaman taistelut tiivistyivät Savon radan ympärille Mäntyharjulta Mikkeliin sekä Varkauteen ja Kuopioon. Mannerheim piti rataverkoston hallintaa tärkeänä. Kuopion suojeluskuntalaisia Varkaudessa. VM.
Mannerheim siirtyi päämajoineen Mikkeliin Tampereen valtauksen jälkeen. Siellä hän oli lähempänä strategisesti tärkeää Karjalan rintamaa. Saksalaisten joukkojen johtaja R. von der Goltz Mikkelin rautatieasemalla 1918. MV.
KARJALAN RINTAMA
Saksassa opiskelleet ja taistelleet jääkärit kouluttivat ja toimivat komppanian päälliköinä, mutta myös koulutustaan vaativammissa tehtävissä. Vas. Karjalan rintaman esikuntapäällikkö J.W. Hägglund ja komentaja Aarne Sihvo, vänrikki Into Auer ja jääkärivänrikki Kalle Mata ennen hyökkäystä Viipuriin. MV.
Viipurin taistelu oli sisällissodan viimeinen suuri taistelu. Valkoisten voitettua punaisten johtajat pakenivat Venäjälle. VM.
Siviilistä puolustusneuvostoon

SIVIILISTÄ PUOLUSTUSNEUVOSTOON PUHEENJOHTAJAKSI

Sisällissodan jälkeen Mannerheim erosi, sillä hän oli eri mieltä yhteistyöstä Saksan kanssa. Hänet kutsuttiin valtionhoitajaksi joulukuussa 1918, kun Suomen saksalaissuuntaus oli ohi. Kesällä 1919 pidetyissä presidentinvaaleissa Mannerheimia ei valittu. Seurasi 10 vuoden siviilikausi, jonka aikana hän matkusti ja ylläpiti eurooppalaisia verkostojaan.

Presidentti Svinhufvud kutsui Mannerheimin 1931 puolustusneuvoston puheenjohtajaksi. Tehtävä räätälöitiin häntä varten ja siihen sisältyi aluksi salainen määräys ylipäällikkyyden siirtymisestä Mannerheimille mahdollisen sodan syttyessä. Siitä alkoi Mannerheimin sotilasuran tärkein vaihe.

Suomen puolustusvoimat kehityksessä

Suomen puolustusvoimien kehitystä leimasi 1920-luvulla koulutus ja 1930-luvulla liikekannallepanojärjestelmän ja aseistuksen sekä sotavarustuksen kehittäminen. 1930-luvun lopulla koulutus ja taktinen osaaminen olivat hyvällä kannalla, mutta materiaalinen puute oli ongelma. Puolustusneuvoston puheenjohtajana Mannerheim keskittyi tiiviisti määrärahojen aktiiviseen lisäämiseen. Niitä nostettiinkin pikkuhiljaa, mutta vasta 1938 perushankintalain määrärahalisäys toi helpotusta, liian myöhään.

Sotataidon päivitys

Puolustusneuvoston puheenjohtajana Mannerheim aloitti aktiivisen sotataidollisten tietojensa päivityksen. Aseteknologia kehittyi kovaa vauhtia. Panssarivaunut ja panssarintorjunta-aseet, tykistö, ilma-ase ja kaasun käyttö sekä muiden aseiden kehitys muuttivat sodankäynnin tapaa merkittävästi.

Hän tutustui vuonna 1934 Englannissa, Ranskassa ja Saksassa ilma-aseen kehitykseen sekä 1936 +Englannissa panssarivaunujen käyttömahdollisuuksiin. Kotimaassa hän seurasi sotaharjoituksia, tuki linnoitustöiden edistämistä sekä päämajan sijoitusratkaisua.

Toisen maailmansodan syttyessä Mannerheim näki tärkeänä koko suomalaisen yhteiskunnan turvaamisen. Hän suositteli myönnytyksiä Neuvostoliitolle syksyllä 1939, koska epäili Suomen materiaalista puolustuskykyä resursseiltaan ylivoimaiseen Neuvostoliittoon nähden.

Puolustusneuvoston puheenjohtajana Mannerheim seurasi puolustusvoimien harjoituksia muun muassa Hauholla 1931 ja Janakkalan Tervakoskella 1935. MV.
Karjalankannaksen puolustuslinjojen rakentaminen aloitettiin 1920-luvun alussa ja työtä jatkettiin koko 1930-luku. Mannerheim korosti linnoittamisen tärkeyttä. Mannerheim-linja oli pituudeltaan noin 140 km. Yhdellä kilometrillä oli keskimäärin neljä kenttälinnoitettua konekivääripesäkettä, 2,5 km piikkilankaestettä ja 1 kilometri panssariestettä. SA.
”Emme voi missään tapauksessa voi ajatella jalkaväkemme lähettämistä taisteluun vihollisen hyökkäysvaunumassoja vastaan ilman hyökkäysvaunutorjunta-asetta”, Mannerheim totesi 1931. Vuonna 1938 päätettiin hankkia 37 mm Bofors-panssarintorjuntatykkejä (37 PstK/36), joita talvisodan syttyessä oli käytettävissä 113.
Suomen sotalaivasto kuului sukellusveneitä, miinalaivoja ja panssarilaivoja. Etualalla sukellusveneet Vesihiisi ja Iku-Turso, niiden takana miinalaiva M1 ja siviilihöyrylaivan takana panssaritykkivene Väinämöinen.
Englannin-vierailullaan Mannerheim sai ajantasaista tietoa panssarivaunujen ja ilmavoimien harjoituksissa sekä vieraili mm. Sandhurstin sotilaskoulussa (Military collage Sandhurst) ja teknillisessä oppilaitoksessa (Inspection of No 1 school of technical trainieng (apprentices) Haltonissa. KA.
Suomen itsenäistymisen jälkeen Puolustusvoimat hankki 32 kappaletta Renault FT-17-panssairvaunuja. Niiden tilalle hankittiin vuosina 1936-1939 yhteensä 32 Vickers 6 Ton Tank-panssarivaunuja. Vaunut varustettiin Renault-vaunujen 37 mm Puteaux-panssarivaunukanuunoilla, konekivääreillä ja 37 mm Bofors-vaunukanuunoilla. Kuvassa Vickers-panssarivaunuja elokuun 1939 suurharjoituksissa.
Mannerheimin 70-vuotissyntymäpäivänä järjestettiin katselmus Senaatintorilla, kansalaisjuhla Olympiastadionilla ja Iltajuhla Helsingin Messukeskuksessa. MKM.
Päätös Bristol Blenheim Mk. I ja Mk. IV -pommikoneiden hankinnasta Iso-Britanniasta tehtiin pian Mannerheimin vierailun jälkeen. Talvisodan syttyessä ilmavoimilla oli Blenheimeja yhteensä 17. Niitä, ja aiemmin hankittuja hollantilaisia Fokker D.XXI hävittäjiä valmistettiin myöhemmin lisenssillä myös Valtion Lentokonetehtaalla. SA.
Talvisota

TALVISOTA 1939-1940

Ylipäällikön johtajuus on jakamaton

Mannerheim ilmoittautui ylipäällikön tehtävään 30.11.1939 Neuvostoliiton pommittaessa Suomea. Tilannetta oli edeltänyt eroepisodi, jossa hän ilmoitti presidentille eroavansa puolustusneuvoston puheenjohtajana vastalauseena liian pienille puolustusresursseille.

Aloitteen tempaaminen oli Mannerheimin sotataidollisen toiminnan kulmakivi. Talvisodan alkupäivinä hän tempaisi sodan johtajuuden käsiinsä. Päämajan operatiivinen osasto ymmärsi, että ylipäällikön sanaa ei haasteta, rintamakomentaja vaihdetaan, jos käskyä ei noudateta ja puolustusministeriö ei enää nimitä armeijan upseereita. Rivisotilaille ja kansalaisille luottamus ylipäällikköön ja tämän kokemukseen takaisi onnistumisen. Hän piti välttämättömänä, että armeija saavuttaisi jonkin osavoiton, jotta taistelevan armeijan ja kansalaisten moraali ja mielialat vahvistuisivat.

Kokemus

Mannerheim oli talvisodan syttyessä edelleen ainoa johtotason upseeri, jolla oli kokemusta laajamittaisesta sodankäynnistä. Oli koko ajan pyrittävä ratkaisemaan, miten alivoimainen puolustautuja pystyisi selviytymään.

Suojajoukkojen nopea vetäytyminen Kannaksella ja Neuvostoliiton voimakas hyökkäys Laatokan pohjoispuolella olivat yllätyksiä. Tolvajärvellä 12.12. saavutetun voiton merkitys on suuri. Huomio kääntyi Laatokan ja Pohjois-Karjalan rintamalle aina helmikuulle saakka. Ratkaisutaistelut käytiin kuitenkin Karjalan kannaksella.

Mannerheimin työskentelytapa oli muodostunut jo vuonna 1918: hän kuuli eri henkilöitä ja ilmoitti oman päätöksensä harkittuaan asiaa. Mannerheim ei noudattanut yleisesikuntatyöskentelytapaa.

Sodan päättämisen taito

Onnistuneet torjuntataistelut ja rintaman vakiintuminen vahvistivat sodan alkupuolella mielialoja. Maailman katse kohdistui myötämielisenä Suomeen, mutta oliko odotettavissa todellista apua riittävän nopeasti? Tosiasia oli, että hyökkääjä oli moninkertaisesti puolustajaa vahvempi sekä miesmäärältään että aseistukseltaan.

Sotaa johtavan komentajan on kyettävä näkemään, milloin sodasta on päästävä rauhaan. Mannerheimin silmin Suomen tilanne oli kriittinen ja armeijan kestokyky äärirajoilla. Kun rauha solmittiin 13.3.1940, armeija oli edelleen toimintakykyinen eikä maata ollut miehitetty.

Sotilaat lumessa. SA-kuva.
Laatokan Karjalan Suistamon pitäjän Kollaanjoella suomalaiset pitivät sinnikkäästi puoliaan aina joulukuun alusta sodan päättymiseen. ”Kollaa kestää” tuli myöhemmin tunnetuksi. SA-kuva.
Saksan ja Neuvostoliiton Molotov-Ribbentrop sopimus oli antanut Neuvostoliitolle vapaa kädet Suomen suhteen. Stalin oli siirtänyt joukkoja Suomen vastaiselle rajalle kesästä 1939 lähtien.
Suomi aloitti ylimääräiset kertausharjoitukset 11.9.1939, kun Neuvostoliitto vaati alueluovutuksia Leningradin turvallisuuden takaamiseksi. Mannerheim oli uhannut erolla usein vauhdittaakseen armeijan määrärahojen saantia. Hän jätti erokirjeen presidentti Kalliolle, mutta perui sen, kun Neuvostoliitto hyökkäsi 30.11.1939. SA-kuva.
Mannerheim vaati tuloksia heti, ja vaihtoi Laatokan pohjoispuolen komentajaksi 5.12. Paavo Talvelan, joka oli ollut edeltävät vuodet siviilitehtävissä. Hänen johdollaan torjuttiin Tolvajärvellä vihollisen hyökkäykset ja aloitettiin menestyksekäs vastahyökkäys. Vastahyökkäys aiheutti puna-armeijalle mittavat tappiot. SA-kuva.
Laatokan pohjoispuolella neuvostojoukot etenivät teitä pitkin ja niiden torjumiseen käytettiin erisillisiä osastoja. Suomalaiset kehittivät mottitaktiikan, jossa vihollisen joukot pilkottiin ja huoltoyhteydet katkaistiin. Raatteen tien taistelussa tuhottiin venäläisdivisioona ja saatiin merkittävä sotasaalis. SA-kuva.
Puolustusneuvosto linjasi Mannerheimin johdolla 10.2.1940: ensisijaisti rauhan, toissijaisesti Ruotsin apu ja kolmantena länsimaiden apu. Ylipäällikkö seurasi tarkoin hallituksen rauhantunnusteluja. Ulkomaiden apu osoittautui epävarmaksi, ja hän antoi saamansa rintamatilanneraportin pohjalta ”ehdottoman neuvon tehdä rauha”. KA.
Välirauha

VÄLIRAUHA 1940-1941 – VARAUTUMINEN UUTEEN SOTAAN

Sodan politiikka

Talvisodan päättymisen jälkeen 13.3.1940 Mannerheim jatkoi ylipäällikkönä. Suursota jatkui Euroopassa ja kiihtyi pian Saksan valloittaessa nopeasti Tanskan, Norjan, Ranskan sekä Belgian ja Hollannin. Suomi jäi eristyksiin länsivalloista ja kauppayhteydet katkesivat. Neuvostoliitto miehitti Baltian maat ja painosti Suomea monin eri tavoin kesän 1940 aikana. 

Suoja ja materiaalit

Linnoittaminen oli Mannerheimin tärkeysjärjestyksessä korkealla. Heti rauhan solmimisen jälkeen hän määräsi linnoitusketjun – Salpalinjan – rakentamisen aloittamisesta uuden rajalinjan sisäpuolelle. Samalla aloitettiin puolustuksen vahvistaminen sotavarustuksen, aseistuksen ja ammushuollon osalta. Talvisodan kokemukset osoittivat, että vain hyvin varustautumalla Suomi voisi pärjätä.

Varautuminen uuteen sotaan

Mannerheim piti sodan uhkaa todellisena, ja oli valmis kahteen otteeseen välirauhan aikana aloittamaan osittaisen liikekannallepanon. Suomen asema alkoi näyttäytyä eri valossa, kun loka-marraskuussa 1940 sotilasjohto sai viestiä, ettei Hitler antaisi Neuvostoliiton miehittää maata. Mannerheimin mielestä uudella sodalla voitiin korjata aiempi vääryys sekä Saksan tuella tuhota bolsevistien hallitsema Neuvostoliitto. Tammikuusta 1941 lähtien Suomen sotilasjohto – Mannerheimin siunauksella – kävi neuvotteluja Saksan sotilasjohdon kanssa. 

Mannerheim uskoi, ettei Suomi onnistuisi pysyttelemään sodan ulkopuolella, kun Saksa hyökkäisi Neuvostoliittoon.

Euroopan kartta toukokuussa 1941
Talvisodan päättymisen jälkeen sankarihautajaisia pidettiin pitkään. Tiukan sensuurin vuoksi todellinen tilanne ja alueluovutukset tulivat kansalle yllätyksenä. 400 000 evakkoa joutui jättämään kotinsa ja tulevaisuus oli epävarma. SA-kuva.
Uuden rajan linnoittaminen aloitettiin heti. Maavoimien linnoitustöiden komentaja ja yleisesikunnan päällikkö Edvard Hanell oli suoraan ylipäällikön alainen. Noin 1200 kilometriä pitkälle Salpalinjalle rakennettiin muun muassa 1 250 konekivääripesäkettä, 700 teräsbetonikorsua, 720 majoituskorsua ja 500 tykkiasemaa. Erilaisia kenttälinnoitteita oli yhteensä 3000. Bunkkerin konekivääriaukko Lappeenrannan Hostikassa. SA-kuva.
Bunkkereiden aseistusta ja varustusta kehitettiin vuosina 1940-1941. Konekivääripesäkkeissä pääaseena oli vesijäähdytteinen Maxim-konekivääri ja panssarintorjuntaan kehitettiin korsutykki 45 K / 40. Teräksinen konekiväärijalusta Virolahdella. SA-kuva.
Poikkileikkaus konekiväärillä ja panssarintorjuntatykillä sekä majoitustiloilla varustetusta bunkkerista. Vuosina 1940-1941 ja 1944 rakennettu Salpalinja oli valtava rakennustyö. Maaliskuussa 1941 rakentajia oli töissä 35 000 miestä ja 2000 lottaa. Vuoden 1941 budjetista Salpalinjan menot olivat 5 prosenttia. Vahvimmin linnoitettu osuus kulki Suomenlahdelta Saimaalle.
Puolustuslinjalle rakennettiin 225 km kiviestettä ja 315 km piikkilankaestettä. Osa kivi- ja piikkilankaesteistä siirrettiin jatkosodan aikana Karjalan kannaksen pääpuolustuslinjalle. Panssarikiviestelinjaa Ilomantsin suunnalla Sonkajassa. MV.
Mannerheim oli valmis korottamaan puolustusvalmiutta elokuussa 1940 ja tammikuussa 1941, mutta Ryti ei suostunut. Mannerheim piti itsensä Saksan kanssa alkaneista neuvotteluista, joita käytiin hänen luottomiehensä yleisesikunnan päällikkö Erik Heinrichsin johdolla. Pääesikunnan operatiivisella osastolla ryhdyttiin laatimaan suunnitelmia menetettyjen alueiden takaisinvaltaamiseksi. HKM.
Mannerheim ihmisenä

MANNERHEIM IHMISENÄ

Mannerheim oli aikansa ja säätynsä kasvatti. Vuosikymmenet Venäjän keisarikunnan eliitin parissa kasvattivat hänestä aristokraatin ja kosmopoliitin, joka puhui useita kieliä ja ymmärsi arvovallan ja yhteistyöverkoston merkityksen vaikuttamisen välineenä.  

Hän oli loistava ratsastaja ja sotilasurallaan sopeutunut myös vaativiin olosuhteisiin.  Ottaessaan vastaan ylipäällikkyyden vuonna 1939 hän oli 72-vuotias ja erotessaan presidentin virasta 78. Sotavuosien aikana, erityisesti talvisin, hän kärsi flunssista, keuhkokuumeesta, vatsahaavasta ja kivuliaasta ihottumasta sekä kihdistä ja reumatismista.   

Johtajana hän oli vaativa, oletti että osata piti ohjaamattakin, ja että aina oltiin käytettävissä. Mannerheimin ote ja vahva persoona aiheutti kitkaa kenraalikunnassa, mutta häntä ei helposti haastettu. Reitti ylipäällikön puheille oli virkareitti, eikä sinne ollut oikopolkuja. Lähimmilleen hän oli hankala, mutta ymmärsi myös kiittämisen voiman.  

Hän oli pidättyväinen, eikä kertonut omia mielipiteitään. Sisar Sophie oli hänelle läheinen. Hänen tyttärensä Anastasie ja Sophie asuivat Englannissa ja Ranskassa sodan aikana. 

ToistaPlay
Sotamarsalkka hyökkää

SOTAMARSALKKA HYÖKKÄÄ – RINTAMASUUNTA KERRALLAAN

Strategisia päätöksiä

Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon 22.6. Vastauksena Neuvostoliiton pommituksiin Suomen kaupungeissa ja lentokentillä Suomen valtiojohto julisti 25.6. maan olevan sodassa. Saksan ja Suomen sotilasyhteistyö oli tiivistynyt Mannerheimin suostumuksella kevään 1941 aikana. Poliittista sopimusta liittoutumisesta ei tehty. Suomi vastasi rintamasta Oulun- Sorokan tasalle ja sen pohjoispuolisesta osasta Saksa.

Mannerheim säilytti itsenäisen päätöksentekijän roolin eikä hänestä ja Suomen armeijasta tullut Saksan armeijan osaa. Hyökkäysvaiheessa hän kuitenkin myöntyi Saksan esitykseen hyökkäyksen aloittamisesta Laatokan pohjoispuolitse kohti Syväriä. Painopiste tuki Saksan tavoitetta Leningradin valloittamisesta.

Mannerheimille oli selvää, että poliittinen päätös presidentti Rytiltä ja hallitukselta tarvittiin vanhan rajan ylittämiseen ja hyökkäyksen pysäyttämiseen Karjalankannaksella kohti Leningradia.

Operatiivisia toimia

Karjalan armeija muodostettiin 29.6. toteuttamaan hyökkäys Petroskoin valtaamiseksi ja Syvärin saavuttamiseksi. Yhtymän komentajaksi Mannerheim määräsi luottokenraalinsa, yleisesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Erik Heinrichsin. Lähes 100 000 miehen Karjalan armeija oli Suomen suurin sotatoimiyhtymä. Se aloitti hyökkäyksen 10. heinäkuuta.

Etelämpänä toimineen II Armeijakunnan tehtävä oli katkaista maayhteydet Laatokan ja Karjalankannaksen välillä. Hyökkäys aloitettiin 31.7. Tehtävän onnistuttua IV Armeijakunta aloitti hyökkäyksen Länsi-Kannaksella elokuun loppupuolella tavoitteena vallata Viipuri.

Hyökkäysoperaatiot suunniteltiin Päämajassa ja ne hyväksyi Mannerheim. Kaikki tavoitteet saavutettiin Suomen osalta vuoden 1941 loppuun mennessä. Saksa ei onnistunut valtaamaan Leningradia vaan kaupunki saarrettiin.

Sotataidollisia huomioita

Mannerheim tarkasti sodan alkupäivinä rintamajoukkoja, kuten talvisodassakin. Armeija oli suurempi ja paremmin varustettu, mutta kokematon hyökkäyssotaan.

Alussa hän ohjasi tiukasti Karjalan armeijan operaatioita, sillä Päämajalla oli parempi tiedustelun tuottama viholliskuva ja kokemusta laajamittaisista operaatioista puuttui. Elokuun hyökkäyksessä Viipurin takaisinvaltaamiseksi hän antoi komentajille vapaammat kädet.

Mannerheim painotti miehistötappioiden minimointia ja tulenkäytön merkitystä, sillä onnistunut tulivalmistelu suojasi hyökkääjää. Hän oli myös realisti, eikä venäläisen vastarinnan sitkeys ja talven vaikutus Saksan etenemiseen yllättäneet häntä.

Euroopan kartta toukokuussa 1941
Saksalaisten tankit etenevät Vienan Karjalassa, Latvajärven Ilvesvaarassa 11.7.1941. SA-kuva.
Kenraali Waldemar Erfurth ja Yhteysesikunta Nord olivat yhteystyöelin Saksan ja Suomen päämajojen välillä. Yhteydenpidosta vastasi yleisesikunnan päällikkö Heinrichs – Mannerheim halusi säilyttää vapautensa tässäkin suhteessa. SA-kuva.
Sotilasstrategiset tavoitteet Syvärinjoki, Petroskoi, Laatokka ja Viipuri saavutettiin. SA-kuva.
Petroskoi. SA-kuva.
Viipuri. SA-kuva.
Ylipäällikkö tutustui kesän ja syksyn 1941 aikana rintamatilanteisiin usein. Syyskuussa hän ylitti Rajajoen ja kiikaroi Leningradia ja Kronstandtia Mainilassa. Vaaratilanteisiin hän suhtautui tyynesti. SA-kuva.
Ylipäällikön tehtävä oli sotilasstrateginen – Mannerheimin näkökulmasta hyvien yhteyksien pitäminen Ruotsiin oli ollut tärkeää. Ruotsin prinssi Gustav Adolf vieraili Päämajassa ja myös rintamalla lokakuussa 1941. SA-kuva.
Kenraalimajuri Hjalmar Siilasvuon johtama, saksalaisille alistettu III Armeijakunta hyökkäsi 1.7.1941 Suomussalmen tienoilta rajan yli Vienan Karjalaan. Rajapyykki ohitettiin Vasonvaarassa. SA-kuva.
KIIKARIT
oli ylipäällikön perusvaruste rintamavierailulla.
Asemasota

ASEMASOTAA SUURSODAN VARJOSSA

Yhteiskunnan etu ja muutoksia armeijassa

Kun suomalaisten hyökkäys pysähtyi vuoden 1941 loppuun mennessä, antoi Mannerheim luvan vähentää armeijan miesvahvuutta 100 000 miehellä. Näin saatiin työvoimaa kotirintamalle ja turvattiin yhteiskunnan toiminta. Vähennys teki etulinjasta haavoittuvaisen ja vähensi ylipäällikön reservit olemattomiksi.

Armeija uudelleenorganisoitiin Päämajan alaisuudessa olleiksi Kannaksen, Aunuksen ja Maaselän ryhmiksi. Puna-armeija hyökkäsi Maaselän kannaksella ja pienemmässä määrin muualla, mutta suomalaiset menestyivät torjuntataisteluissa. Merkittävin suomalaisten hyökkäysoperaatio oli maaliskuussa 1942 Suursaaren valtaus, joka tukki Suomenlahden laivaliikenteen. Kesällä toteutettiin pääosin saksalaisten ja italialaisten voimin Laatokalla laivasto-operaatio, jonka tavoitteena oli Leningradin saarron tiukentaminen.

Epäily Saksan menestyksestä

Mannerheimin epäilykset Saksan hyökkäyksen etenemistä alkoivat jo kesällä 1941 ja vahvistuivat seuraavina vuosina. Ylipäällikön ratkaisut osoittivat, että hän uskoi, että Saksa tulisi häviämään sodan. Ratkaisevia olivat vuoden 1942 lopussa liittoutuneiden maihinnousu Pohjois-Afrikassa, tammikuussa 1943 puna-armeijan avaama maakäytävän Leningradiin ja saksalaisten tappio Stalingradissa.

Mannerheim lähetti Paavo Talvelan yhteysupseeriksi Saksan armeijan esikuntaan ja tutustumaan Kaukasian rintamaan. Samalla hän kieltäytyi osallistumasta Neuvostoliiton huoltoreitiksi muodostuneen Muurmannin radan katkaisemiseen Sorokassa ja etenemisestä Syvärin suunnalla kohti Leningradia. Saksalaiset eivät pystyneet toteuttamaan omaa osaansa, joka oli syy kieltäytymiselle. Sen sijaan saatiin kyllä viljaa, raaka-aineita ja energiavaroja.

Sotaväsymys

Asemasotaa kesti kaksi ja puoli vuotta. Sotaväsymys vaivasi siviiliyhteiskuntaa sekä joukkoja etulinjan miehistä komentajiin. Päämajassa jäätiin aiemman menestyksen vangeiksi ja vihollisen sotataidon kehitys jäi vähälle huomiolle. Päämajan ylimmän johdon toimintaa hankaloitti ylipäällikkö Mannerheimin sairastelu.

VAPAUDENRISTIN 2. LUOKAN MANNERHEIM-RISTI
(No:18), myönnetty Mannerheimille 7.10.1941. Lainassa Mannerheim-museosta.
Kenttäarmeijasta kotiutettiin 100 000 miestä siviiliyhteiskunnan töihin. Saksan vilja ja aseapu olivat merkitsevän tärkeitä ylipäällikön näkökulmasta. Kahden ja puolen vuoden asemasota oli pitkä. SA-kuva.
Kunniamerkkien myöntäminen
Sotilaskulttuuriin kuuluu kunniamerkkien myöntäminen kiitoksena merkittävistä teoista. Mannerheim jakoi Suomen äideille vapaudenristin kiitoksena uhrauksistaan ja sotilaille perustettiin Mannerheim-risti, joka voitiin jakaa niin kenraaleille kuin sotamiehillekin. SA-kuva.
Saksalaisten tavoite oli valloittaa Murmansk, hallita Muurmannin rataa ja estää sitä kautta Neuvostoliittoa kuljettamasta saamaansa Lend-Leas-apua etelään. Suomalaisten saatua radan haltuunsa Itä-Karjalassa venäläiset saivat valmiiksi yhdysradan Sorokasta Arkangeliin. Mannerheim kieltäytyi hyökkäämästä Sorokkaan, koska epäili sen tuottavan tulevaisuudessa ulkopoliittisia ongelmia. SA-kuva.
Asemasodan aikana linnoittaminen keskittyi Laatokan Karjalaan, Karhumäen suunnalle ja Aunuksen Karjalaan, jossa rakennettiin mm. tykkibunkkeria heinäkuussa 1943. Leningradia piirittävät saksalaiset suojasivat Karjalankannaksen suuntaa.
Helmikuun 3. päivänä 1943 tiedustelupäällikkö, eversti A. Paasonen piti tilannekatsauksen presidentille ja hallituksen sisäpiirille. Samansisältöinen tilaisuus pidettiin viikkoa myöhemmin eduskunnalle. Samoihin aikoihin Stalingradin piiritys päättyi saksalaisten häviöön ja Leningradin saartorengas murtui. SA-kuva.
Odotettu suurhyökkäys

ODOTETTU SUURHYÖKKÄYS

Suurhyökkäys on ajan kysymys

Alkuvuodesta 1943 Mannerheim uskoi Saksan tulevan häviämään sodan ja informoi siitä Suomen hallitusta ja eduskuntaa. Kun Saksa vetäytyi tammikuussa 1944 Leningradin saarrosta, Suomen sivusta jäi turvattomaksi. Päämajassa tiedettiin suurhyökkäyksen olevan tulossa Karjalankannakselta ja jo syksystä 1943 alkaen annettiin käskyjä puolustusvalmiuden vahvistamiseksi.

Mannerheim siirsi panssariprikaatin Kannakselle ja Viipurin–Kuparsaaren–Taipaleen puolustuslinjan (VKT) rakentaminen aloitettiin helmikuussa 1944. Linnoitusjoukkoja siirrettiin Itä-Karjalasta Kannakselle. Muutos tapahtui hitaasti eikä Päämaja valvonut puolustusjärjestelyjen vahventamiseen liittyvien käskyjen toimeenpanoa yhtymissä tarpeeksi. Kannas ei ollut täysin linnoittamaton, sillä muun muassa Vammelsuun–Taipaleen asema (VT) koostui 1 300 linnoitteesta.

Toimet hyökkäyksen pysäyttämiseksi

Neuvostoliiton suurhyökkäys alkoi 9.6.1944. Pääaseman nopea pettäminen oli Mannerheimille yllätys. Hän siirsi kaikki käytettävissä olevat reservit Karjalankannakselle ja perusti Kannaksen joukkojen esikunnan johtamaan taisteluja. Saksalaisilta pyydettiin ilmatukea, panssaritorjunta- ja rynnäkkötykkejä sekä lisää panssarinyrkkejä ja -kauhuja. Sota ratkeaisi Kannaksella, kuten talvisodassakin. Tavoite oli vakauttaa tilanne ja saada joukot ryhmitettyä hallittuun torjuntataisteluun.

Mahdollisuus puolustustaistelujen onnistumiselle

Neuvostoliitto eteni 100 km kahdessa viikossa ja valtasi Viipurin 20.6. Aluksi suomalaiset joukot vetäytyivät raskaan tulituksen alta kaoottisesti. Taistelukyvyn kohottamiseen käytettiin myös kurin koventamista. Puolustus tiivistyi ja hyökkäys pysäytettiin seuraavien viikkojen aikana Pohjoismaiden historian suurimmassa taistelussa Tali-Ihantalassa. Stalin antoi 12.7. käskyn suurhyökkäyksen keskeyttämiseksi ja käänsi katseensa Berliinin.

Euroopan kartta toukokuussa 1941
Tasavallan presidentti Risto Ryti ja Suomen marsalkka, ylipäällikkö Gustaf Mannerheim jakoivat ylimmän poliittis-sotilaallisen vallan ja vastuun Suomessa jatkosodan aikana. Neuvostoliiton suurhyökkäyksen alettua Saksa vaati Suomelta poliittista sopimusta vastineeksi aseavusta. Neuvostoliitto vaati antautumista. Ryti vakuutti kirjeessään 26.6.1944 Hitlerille, ettei tee muuta kuin yhteisymmärryksessä Saksan kanssa rauhan Neuvostoliiton kanssa. SA-kuva.
Neuvostoliiton suurhyökkäyksen jyly kuului Päämajassa Mikkelissä asti. Neuvostoliitolla oli Karjalankannaksella noin 260 000 sotilasta, Suomella 100 000. Hyökkääjällä oli murtoalueella tykkejä 200 rintamakilometriä kohden, panssarivaunuja 600 ja lentokoneita yli 800. Aloite oli siirtynyt puna-armeijalle. Mannerheim oli aluksi varovainen operatiivisten päätösten suhteen, sillä hän halusi varmistaa joukkojensiirrot Kannakselle, jotta oltaisiin valmiina vaikuttavaan aktiiviseen toimintaan. Ihantalan taistelumaastoa syyskuussa 1944.
Mannerheim pyysi Saksalta pikaisesti lisäapua suurhyökkäyksen alettua. Lento-osasto Kuhlmey saapui Immolan lentokentälle 17.6.1944. Lento-osasto vahvisti merkittävästi Suomen kykyä haastaa Neuvostoliiton ilmaherruus. Kuvassa huolletaan Fw 190 A-6-hävittäjää. Ilmassa Stuka-syöksypommittajia. SA-kuva.
Tulenjohtopaikka Ihantalan ”hautuumaa”-lohkolla. Sodan aikana kehittyneiden tulenjohtomenetelmien ansiosta suomalasten tykistö pystyi keskittämään kahdenkymmenen patteriston, eli yli 250 putken, yhtäaikaisen tulen samaan kohteeseen. Suomalainen kenttätykistö ampui kahden viikon aikana noin 120 000 laukausta. SA-kuva.
Sturmgeschütz III Ausführung G -rynnäkkötykki ”Sturm” Talin pohjoispuolella. Kesällä 1943 Saksasta ostetutuista rynnäkkötykeistä muodostettiin rynnäkkötykkipataljoona, joka osallistui torjuntataisteluihin Karjalan kannaksella. SA-kuva.
Jalkaväkirykmentti 12:n miehet Ihantalassa 30.6.1944. Kersantit kantavat olalla saksalaisia kevyitä kertasinkoja ”panssarinyrkkejä”. Aseella pystyi tuhomaan kaikki vaunutyypit, mutta Suomessa käytössä olleen mallin kantama oli vain 30 metriä. SA-kuva.
Tahto sodan lopettamiseksi

TAHTO SODAN LOPETTAMISEKSI

Rauhan tunnusteluja ja realismia

Helmikuussa 1943 hallitus päätti, että Suomen on irtauduttava sodasta. Keväällä 1944 myös Mannerheim ajoi aktiivisesti rauhantunnusteluja, mutta Neuvostoliiton rajavaatimusten ja valtavien sotakorvausten lisäksi saksalaisten mahdolliset vastatoimet muodostivat liian suureksi katsotun riskin. Varmaa ei ollut, olisiko Suomen armeija seurannut ylipäällikköään rauhaan epävarmassa tilanteessa.

Rauhan solmimisen taito

Kaikki Mannerheimin toimet suurhyökkäyksen pysäyttämiseksi tähtäsivät Suomen irrottamiseen sodasta. Saksan ehto aseavulle oli valtiosopimus, jonka täytti presidentti Rytin henkilökohtainen lupaus Hitlerille. Ryti erosi ja eduskunta valitsi Mannerheimin tasavallan presidentiksi 4.8.1944. Muodostettiin uusi hallitus ja kaksi viikkoa myöhemmin Mannerheim ilmoitti saksalaisille, ettei Rytin tekemä vakuutus sido häntä.

Saksan heikko tilanne itärintamalla ei antanut sille enää mahdollisuuksia estää Suomen irtautumista sodasta. Neuvostoliitto vaati suhteiden katkaisemista saksalaisiin ja heidän poistamistaan maasta kahdessa viikossa, minkä presidentti-ylipäällikkö Mannerheim hyväksyi. Aselepo solmittiin 4.–5. syyskuuta 1944. Mannerheimin arvovallalla oli keskeinen rooli sopimuksen saavuttamisessa. Päätös ei ollut yksimielinen.

Suunnitelma Suomen irrottamiseksi sodasta vaati henkilövaihdoksia. Ryti luopui ja Mannerheim laajaa luottamusta nauttivana suostuteltiin presidentiksi. Hän vannoi 4.8.1944 presidentinvalan, mutta sai pian huomata, että tunkua hallituksenmuodostajaksi ja pääministeriksi ei ollut. SA-kuva.
Saksan pääesikunnan päällikkö sotamarsalkka Wilhelm Keitel saapui Päämajaan 17.8.1944 selvittämään, miksi Mannerheim oli ottanut presidentin viran hoitaakseen. Mannerheim toimi varoen; hän oli odottanut kaksi viikkoa virkanimityksensä jälkeen, ennen kuin ilmoitti Keitelille ettei Suomi enää jatka yhteistyötä Saksan kanssa. Sen jälkeen hän odotti vielä viikon, ennen kuin ilmoitti rauhanneuvottelukutsusta Neuvostoliitolle. Keitel kuvattu 4.6.1942. SA-kuva.
Rauhanvaltuuskunta lähdössä Moskovaan 6.9.1944. Vas. puolustusministeri Rudolf Wallden, pääministeri Antti Hackzell, yleisesikunnan päällikkö Erik Heinrichs ja Oskar Enckell, joka oli edellisten tavoin Mannerheimin luottohenkilö ja tunnustettu Venäjän-tuntija.

Rauhan hinta – Lapin sota

Saksalaiset poistuivat Etelä-Suomesta määräaikaan 15.9. mennessä. Poikkeuksen teki Suursaaren valtausyritys, joka epäonnistui. Lapissa tilanne kärjistyi, kun yli 200 000 saksalaisen sotilaan poistuminen ylitti epärealistisen aikarajan.

Mannerheim oli antanut laatia suunnitelmia Lapin suojaamiseksi jo syksyllä 1943. Väestö evakuoitiin syyskuun 1944 aikana turvaan Ruotsiin ja Oulujoen eteläpuolelle. Yhteisymmärryksessä alkanut vetäytyminen, mutta sodaksi muuttunut tilanne johti Lapin laajaan rakennuskannan ja infrastruktuurin tuhoamiseen sekä maaston miinoitukseen, joka teki tuhoja vielä pitkään sodan päättymisen jälkeen.

Mannerheim onnistui irrottamaan Suomen suursodasta, maata ei miehitetty ja armeija oli toimintakykyinen, aivan kuten talvisodan jälkeenkin. Hän jätti ylipäällikkyyden vuoden 1944 lopussa ja erosi presidentin tehtävästä 4.3.1946.

SODAN TOTAALINEN TUHO LAPISSA
oli lähimpänä eurooppalaisten kokemuksia. SA-kuva.
Euroopan kartta toukokuussa 1941
Venäläinen valvontakomissio saapui maahan 23.9.1944. He pitivät kiinni siitä, että Suomen armeija taistelisi entisiä aseveljiä vastaan. Syksyn kuluessa Mannerheim vietti noin kolmanneksen ajastaan Päämajassa sotilaallisten kysymysten parissa. Presidenttinä hän noudatti tarkoin välirauhansopimuksen vaatimuksia. SA-kuva.
Saksalaisia sotavankeja Suursaaressa. Suomalaisten ja saksalaisten välillä käytiin ensimmäinen taistelu 15.9.1944 Suursaaressa. Saksalaisten hyökkäys saarelle epäonnistui suomalaisten vahvan vastarinnan ja Neuvostoliiton ilmatuen ansiosta. Saksalaisten tappiot olivat 155 kaatunutta ja 1231 sotavankia. Suomalaisten tappiot olivat 44 kaatunutta.
Miinojen raivausta Jäämerentiellä lähellä Ivaloa. Saksalaiset jättivät jälkeensä arviolta 1,2 miljoonaa räjähdettä ja ammusta. Lapissa käyty sota vaati sotaa seuranneina vuosina satojen ihmisten hengen. Vuoteen 1950 mennessä miinat ja räjähteet olivat tappaneet 205 siviiliä, heistä 57 lasta. Raivaustehtävissä kuoli 100 ja haavoittui 184 miestä. Lisäksi oli huomattava määrä vammautuneita, joita ei erikseen tilastoitu. Lapissa raivataan edelleen vuosittain tuhansia räjähteitä, ammuksia ja miinoja.
Neuvostoliiton vaadittua aktiivista sodankäyntiä, Hjalmar Siilasvuo organisoi yllätyshyökkäyksen saksalaisten selustaan. Niin kutsutut syysmanööverit ja varjosota päättyivät suomalaisten maihinnousuun Torniossa 1.10.1944. Kuvissa suomalaisia Torniossa ja Simojoella matkalla Kemiin. SA-kuva.