fbpx

Muisti ja Mikkelin yliopistokeskuksen tiedekasvatus kehittivät pakopelin yläkoululaisille

Sodan ja rauhan keskus Muistin tiloissa pelattavassa pakopelissä opitaan ryhmätyötä, tulkintojen tekemistä ja lähdekriittisyyttä. Mikkelin yliopistokeskuksen tiedekasvatus ja Muisti tarjoavat pakopelikokemuksen ilmaiseksi mikkeliläisille koululaisryhmille. 

Numerokoodilla lukittuja pieniä arkkuja nököttää eri puolilla Sodan ja rauhan keskus Muistin näyttelytiloja. Kun ratkaisee tehtävän ja selvittää koodin, saa auki seuraavan arkun, josta paljastuu seuraava tehtävä. 

Emman mysteeri -pakopelissä ideana on hypätä historiantutkijan saappaisiin kuvitteellisen tarinan avulla. 

– Pakopeli esittelee historiantutkijan työtä hauskalla tavalla. Mukana on erilaisia kuvitteellisia valokuvia ja dokumentteja, ja pelissä hyödynnetään myös Muistin näyttelyitä ja materiaaleja, kertoo tiedekasvatuksesta vastaava projektipäällikkö Heidi Huovinen Mikkelin yliopistokeskuksesta.

Pelin ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Heidi Huovinenja Muistin pedagogi Mikko Siitonen. Peli on suunnattu kaikille kahdeksasluokkalaisille, ja Muisti tarjoaa sen ilmaiseksi mikkeliläisille kouluille.  

Pakopelissä Emman perheen salaisuutta aletaan keriä auki historiaan liittyvillä kronologisilla tehtävillä ja erilaisia lähteitä käyttämällä.

– Pakopeli opettaa ryhmässä toimimista, kärsivällisyyttä ja asioihin perehtymistä, ja siitä voivat saada onnistumisen elämyksiä sellaisetkin oppilaat, jotka eivät koe onnistumisia koululuokassa, Siitonen sanoo.

Toinen puoli on tiedekasvatus. Peli simuloi historiantutkimusta, jossa erilaisia lähteitä ja tietoja yhdistelemällä tehdään johtopäätöksiä ja tulkintoja. 

– Historiantutkimus on kuin palapeli: kun kaikkia paloja ei löydy, joudutaan tekemään tulkintoja. Tarvitaan myös lähdekriittisyyttä, Siitonen sanoo.

Pelissä esimerkiksi kerrotaan diktaattorista, jolloin pelaaja joutuu pohtimaan, voiko hänen kertomaansa luottaa. Mukaan on ujutettu myös demokratiakasvatusta, sillä lopuksi pelaajaryhmät saavat äänestää yhdessä tarinan loppuratkaisun. 

Pakopeli on osa kouluille suunnattua tiedepolkua, jota koordinoi Mikkelin yliopistokeskus. Pelistä on suunnitteilla myös Muistiin palvelutuote, jota voidaan tarjota esimerkiksi tyky-ryhmien ohjelmaksi.

Elina Jäntti

Muistin näyttelytiloissa pelattavassa pakopelissä on käytössä monenlaista rekvisiittaa.