fbpx

Muistin tarinat heräävät henkiin eturivin kirjailijoiden käsikirjoittamina

Sirpa Kähkönen, Petri Tamminen, Lasse Lehtinen, Ira Vihreälehto sekä Muistin tutkija Leena Hangasmaa käsikirjoitusten takana

Sodan ja rauhan keskus Muistin keskeinen näyttelykohde, Tarinat, valmistuu. Kohde kutsuu kävijän astumaan tarinoiden päähenkilöiden saappaisiin liikkuvan kuvan, äänen ja digitaalisten lavasteiden keinoin. Tarinat-osion lähestymistapa on Muistin kehittämä ja siten ainutkertainen. 

Heinäkuun aikana kuvatut kertomukset sota-ajasta on käsikirjoittanut joukko Suomen tunnetuimpia kirjailijoita. Sirpa Kähkönen, Petri Tamminen, Lasse Lehtinen ja Ira Vihreälehto kirjoittivat historiallisen aineiston pohjalta päähenkilöiden näkökulmasta kerrotut tarinat, joita toteutetaan elokuva – ja teatteriammattilaisten voimin.

Tositarinat muotoutuvat kirjailijoiden käsissä koskettaviksi ja ajatuksia herättäviksi kokonaisuuksi, joissa historia tulee lähelle. Ne käsittelevät sodan kokemusta lapsen, päättäjän, evakon, sotavangin jälkeläisten ja rivisotilaan näkökulmista.

Evakon tarinan käsikirjoittanut Sirpa Kähkönen tunnetaan Kuopio-sarjastaan. Kirjailija on julkaissut kymmenen romaania, joissa keskeisiä teemoja ovat siviilien kohtalot kriisiaikoina ja lasten ja naisten historia.

Kähkönen näkee Muistissa suuren merkityksen sota-ajan historian käsitettäväksi tekemisessä. Se mahdollistaa hänen mukaansa ymmärryksen jo menneitä sukupolvia ja heidän kokemuksiaan kohtaan. Samalla se on “mahdollisuus elämyksen kautta tehdä ymmärrettäväksi myös nykyajassa sotaa kokeneiden mielen maisemaa”, Kähkönen sanoo. 

Väinö Tannerin näkökulmasta kirjoittanut pitkän linjan toimittaja ja kirjailija Lasse Lehtinen toteaa, että Muistin kaltainen keskus auttaa ymmärtämään sodan lukemattomia ulottuvuuksia. “Miten se kohdalle sattuessaan koskettaa meitä kaikkia tavalla tai toisella.”

Kuva: Ohjaaja Pekka Laasonen ohjeistaa käsikirjoittaja Ira Vihreälehtoa Muistin kuvauksissa heinäkuun alussa.