fbpx

”Semmosta ol sota” – Sodan ja rauhan keskus Muisti välittää sotasukupolven perintöä

Suomi juhlii 106-vuotista taivaltaan itsenäisenä valtiona. Maailmantilanne on myrskyisä: useat sodat ja konfliktit täyttävät uutiset. Pienen maan keinot selviytyä kriisiajoista ovat aina olleet rajallisia, mutta mahdollisia. On tarvittu päättäväisyyttä, sitkeyttä, sopeutumista, tulevaisuudenuskoa ja yhteistyötä.

Näitä ominaisuuksia edustaa etenkin sotasukupolvi. Ne naiset, miehet ja lapset, jotka kokivat maailmansodan kauhut, mutta myös selvisivät, takasivat itsenäisyytemme ja demokratian säilymisen, uskoivat parempaan huomiseen ja rakensivat meille hyvinvointivaltion. Näiden ihmisten kokemuksista kertoo Sodan ja rauhan keskus Muisti –  jotta ymmärtäisimme edellisten polvien kokemusten kautta, että emme koskaan enää halua sotaa.

Tähän Muisti tarvitsee sinun apuasi: tee lahjoitus Muistin tukisäätiölle, jotta työ historian, perinteen ja tiedekasvatuksen parissa jatkuu.

Muisti kertoo sodasta edistääkseen rauhaa

Muistin modernit näyttelyt vievät sinut mm. talvisodan rintamalle, evakkomatkalle ja sota-ajan päättäjäksi. Näet myös, kuinka sota muuttui rauhaksi ja muistoiksi ja mitä on tehty kestävän rauhan takaamiseksi. Tiedekeskuksen periaatteena on saada kävijä oivaltamaan ja oppimaan tekemisen avulla.

–  Kertomalla historiasta avaamme ymmärrystä nykypäivälle. Pidämme tärkeänä, että ihmiset oivaltavat, miten sodat syttyvät, mikä niihin johtaa, ja mitä ne tekevät ihmiselle.  Muistin näyttely johdattaa kävijät kokemaan, näkemään ja ymmärtämään syy- ja seuraussuhteita, toisten ihmisten ja valtioiden toimintaa sekä itseämme, kertoo Sodan ja rauhan keskus Muistin sisältöjohtaja Pia Puntanen

Samastuminen sodan kokemuksiin tuo mahdollisuuden asettua sodan kokeneiden asemaan niin historiassa kuin nykypäivässä: vaikeista kokemuksista on mahdollista selviytyä, rakentaa rauhaa ja hyvää elämää. Muistin toiminnan ydintavoitteena on rauhaa ja Suomen itsenäisyyttä arvostava ihminen. 

– On tärkeää, että vanhempien sukupolvien kokemukset eivät unohdu. Heidän kokemuksillaan on merkitystä tulevaisuuden kannalta. Niiden kautta kasvatamme tulevaisuuspääomaa näyttämällä, että vaikeista asioista voi selviytyä. Se on tärkeä viesti kaikille ihmisille. Muisti kantaa tätä tarinaa, jatkaa Puntanen.

Tiedetaidot antavat avaimia nykyhetkessä selviytymiseen

Yhtä tärkeää kuin tutkitun tiedon jakaminen Muistille on nostaa esille tiedetaitoja, jotka ovat tärkeässä roolissa nykyhetken maailmassa ja uutistulvassa. Miten erotan valeuutisen oikeasta? Miten eri puolilla maailmaa tapahtuvat asiat liittyvät toisiinsa tai Suomeen? Miten historiaa käytetään politiikan aseena?  Mistä voin aloittaa, jos haluan tehdä jotain rauhan hyväksi?

Muistin tavoitteina on mm. synnyttää empatiaa, osoittaa syy- ja seuraussuhteita, vahvistaa lähdekriittisyyttä ja antaa eväitä omien tulkintojen tekemiseen tutkitun tiedon pohjalta. Tässä työssä keinona ovat mm. koululaisvierailut ja verkkomateriaalit.

Lahjoittamalla tuet Muistin tärkeää työtä

Sodan ja rauhan keskus Muistin tukisäätiö sr kanavoi lahjoituksesi sodan ja rauhan tutkimuksen ja esittämisen edistämiseen: Sodan ja rauhan keskus Muisti Oy:n toiminnan ylläpitämiseen, näyttelyiden kehittämiseen, lapsille ja nuorille suunnattuun yleisötyöhön ja tiedekasvatukseen, sotasukupolven perinteen vaalimiseen sekä sotaan liittyvien aineistojen digitointiin ja pitkäaikaissäilytykseen. Säätiö voi jakaa myös apurahoja.  

Tutustu eri lahjoitusmuotoihin! Jokainen lahjoitus auttaa varmistamaan Muistin toiminnan jatkuvuuden.

Tämä on tarina, jota ei saa unohtaa.

Tämä on paikka, joka kertoo, miltä sota tuntuu ihmisessä.

Tämä on paikka, johon muistot talletetaan. 

Muistissa voi nähdä muun muassa evakkotyttö Anjan tarinan. Johanneksen pitäjässä Viipurinlahden rannalla vuonna 1927 syntynyt Anja Kesäläinen toteaa tarinassaan, että “sellasta ol’ sota”. Kuva: Pihla Liukkonen,