fbpx
FI

Homoseksuaaliset suhteet rintamalla

Rintamalla esiintyi miesten välisiä homoseksuaalisia suhteita. Tämä voidaan todeta esimerkiksi kenttäoikeuden pöytäkirjoista, joista voi lukea homoseksuaaliksi paljastuneiden sotilaiden tuomioista; olihan homoseksuaalisuus rikos aina vuoteen 1971 saakka. Homoseksuaalisuus rintamalla ja siihen suhtautuminen oli kuitenkin paljon laajempi ilmiö kuin tuomiopöytäkirjoista voi lukea.

Sota oli poikkeustila, jossa normaalit moraalisäännöt höltyivät. Ihmiset liikkuivat aivan uudella tavalla kaukana kotoaan ja sukupuolet olivat erillään. Tämä höllensi seksuaalisuuden kontrollia. Sodan ei kuitenkaan katsota lisänneen homoseksuaalisuutta sinällään. Ne, jotka olivat homoseksuaaleja, toteuttivat seksuaalisuuttaan myös rintamalla. Arkistoaineistojen perusteella saadaan selville, että monet ylipäätään kuulivat homoseksuaalisuudesta ensimmäisen kerran sota-aikana tai joutuivat muutoin tekemisiin ilmiön kanssa, koska sota-ajan poikkeukselliset asumisolosuhteet luonnollisesti rajoittivat mahdollisuutta yksityisyyteen.

Homoseksuaalisia suhteita oli niin tavallisilla rivimiehillä kuin upseereillakin. Oli satunnaisia suhteita, mutta myös pitkäaikaisia seurustelusuhteita. Suhteet jouduttiin pitämään pääosin salassa rikos- ja sairausluokitusten takia. Suhtautuminen miespareihin vaihteli. Toiset toimitettiin kenttäoikeuteen, toisiin kohdistui vihaa, pilkkaa ja väkivaltaa, kun taas jotkut saattoivat seurustella melko avoimestikin. Muualla kuin päämajassa homoiksi tiedettyjä upseereja erotettiin. Kokemukset homosuhteista rintamalla ovat yhtä moninaisia kuin kokijansakin.

Korsuissa asuessa vain harva asia jäi muilta tietämättä. SA-kuva.

Mistä tiedämme?
Sodanaikainen homoseksuaalisuus oli pitkään vaiettu aihe. Se, että asiasta on vaiettu, ei kuitenkaan tarkoita, että sitä ei olisi ollut. Tutkimusta aiheesta ryhdyttiin tekemään vasta 2000-luvulla. Tutkimus osoittaa, että sateenkaarihistoria sellaisena kuin aikalaiset ovat sen kokeneet, poikkeaa virallisten arkistojen rikosraporttien ja lääkärinlausuntojen luomasta kuvasta. Todellisia kokemuksia sota-ajasta ja homoseksuaalisuudesta voi löytää yksityisarkistojen muistitietokeruista, lehtiartikkelikokoelmista, haastatteluaineistoista ja päiväkirjoista. Asian arkaluontoisuuden takia aineistoa on ollut saatavilla valitettavan vähän.

Lähteet:

Juvonen, Tuula 2002: Varjoelämä ja julkisia salaisuuksia. Jyväskylä: Osuuskunta Vastapaino.

Mustola, Kati 2006: Homoseksuaalisuus ja sota. Teoksessa Kinnunen, Tiina ja Kivimäki, Ville (toim.) Ihminen sodassa. Suomalaisten kokemuksia talvi- ja jatkosodassa. Helsinki: Minerva s. 171−189.

Näre, Sari 2016: Sota ja seksi. Helsinki: Tammi.

Simpanen, Siiri 2020: Arkistoihin kätketyt. https://muisti.org/arkistoihin-katketyt/

EN

Homosexual Relationships on the Frontline

Homosexual relationships between men did occur on the frontline. This is evident from court-martial records, which document the convictions of soldiers who were revealed to be homosexuals; after all, homosexuality was a crime until 1971. However, homosexuality on the frontline and the attitudes towards it were far broader phenomena than what can be gleaned from court records alone.

War was an exceptional state in which normal moral rules were relaxed. People were moving in entirely new ways, far from home, and genders were segregated. This loosened the control over sexuality. However, war is not believed to have increased homosexuality in itself. Those who were homosexual expressed their sexuality on the frontline as well. Archival materials reveal that many people first heard about homosexuality during the war or otherwise encountered the phenomenon because the exceptional living conditions of wartime naturally limited opportunities for privacy.

Homosexual relationships occurred among both ordinary soldiers and officers. There were casual relationships, but also long-term romantic relationships. These relationships generally had to be kept secret due to criminalization and medical classifications. Attitudes towards male couples varied. Some were sent to court-martial, others faced anger, ridicule, and violence, while some were able to engage in relationships relatively openly. Outside of headquarters, known homosexual officers were dismissed. Experiences of homosexual relationships on the frontline are as diverse as the individuals who had them.

When living in dugouts, very few things remained unknown to others. SA-kuva.

How Do We Know?
Wartime homosexuality was a long-silenced topic. The fact that it was silenced does not mean it did not exist. Research on the subject only began in the 2000s. This research shows that the rainbow history as experienced by contemporaries differs from the image created by official archives, crime reports, and medical records. Real experiences of wartime and homosexuality can be found in private archives, oral history collections, newspaper article collections, interviews, and diaries. Due to the sensitive nature of the topic, unfortunately, only a limited amount of material has been available.

This translation was made using AI.

Sources:

Juvonen, Tuula 2002: Varjoelämä ja julkisia salaisuuksia. Jyväskylä: Osuuskunta Vastapaino.

Mustola, Kati 2006: Homoseksuaalisuus ja sota. Teoksessa Kinnunen, Tiina ja Kivimäki, Ville (toim.) Ihminen sodassa. Suomalaisten kokemuksia talvi- ja jatkosodassa. Helsinki: Minerva s. 171−189.

Näre, Sari 2016: Sota ja seksi. Helsinki: Tammi.

Simpanen, Siiri 2020: Arkistoihin kätketyt. https://muisti.org/arkistoihin-katketyt/