Tarina-ateriat
TARINOITA RUUASTA JA SODASTA
Päämajakaupungin tarina-ateriat kertovat kahdesta ihmiskunnan historiassa tärkeästä asiasta, ruuasta ja sodasta. Aterialle kokoontuminen on kaikkina aikoina ja kaikissa kulttuureissa ollut muutakin kuin nälän tyydyttämistä. Aterialle kokoonnutaan perheen ja ystävien kesken, aterialla osoitetaan vieraanvaraisuutta, aterioilla käydään neuvotteluja, aterioilla puidaan konflikteja ja hierotaan rauhaa. Ateriat ovat merkittävä osa kansainvälistä diplomatiaa ja kanssakäymistä. Suomen marsalkka, ylipäällikkö ja vapaaherra Gustaf Mannerheim tunsi perinpohjaisesti kaikki aterioinnin muodot, sotilaana rintamatilanteessa, tutkimusmatkailijana Aasiassa, Venäjän keisarin hovissa, kansainvälisenä aristokraattina. Hän tiesi, että kullakin aterialla on paikkansa ja tarkoituksensa.
Päämajakaupungin tarina-ateriat muodostavat kokonaisuuden, jossa toisen maailmansodan hetket ja ylipäällikön pöydän antimet yhdistyvät. Mitä syötiin Normandian maihinnousun päivänä, entä päivänä jolloin Viipuri antautui?
Ylipäällikkö seurueineen ja vieraineen ruokaili jatkosodan aikana Mikkelin Klubin huoneistossa, joka sijaitsi upouudessa Suur-Savon Osuuskaupan toimitalossa torin varrella. Ruoka valmistettiin samassa talossa sijainneessa Hotelli Kalevan keittiössä. Nuorempi adjutantti Oswald Bäckman teki päivittäin muistiinpanot lounas- ja päivällisseurueen kokoonpanosta ja menusta. Nuo muistiinpanot ovat säilyneet pääsääntöisesti kesän 1944 ajalta.
Päämajakaupungin tarina-aterioihin voit tutustua näillä sivuilla tai nauttia niitä alla mainituissa ravintoloissa.
Tule maistamaan tai valmista itse!
LUE LISÄÄ PÄÄMAJAKAUPUNGIN RUOKAKULTTUURISTA
TARINA-ATERIAT