”Vaikka kotimme taakse jäi, jäi eteemme elämä” – rautulaisten kotiseutunäyttely avautuu Muistissa talvisodan syttymisen 85-vuotispäivänä
30.11.2024 tulee kuluneeksi 85 vuotta talvisodan syttymisestä. Tuolloin sadat tuhannet karjalaiset joutuivat evakkoon kodeistaan ja kotiseuduiltaan, monet pysyvästi. Mikkelin seudulle sijoittui paljon evakkoja Raudusta Karjalankannakselta. Sodan ja rauhan keskus Muistissa avautuva näyttely “Vaikka kotimme taakse jäi, jäi eteemme elämä” – Muistot kotiseudusta pienoismalleissa kertoo rautulaisten evakkoonlähtemisestä ja kotiseudun muiston vaalimisesta. Näyttelyn on koonnut Raudun pitäjäseura.
”Haluamme ylläpitää ja vaalia menetetyn kotiseudun perinteitä ja historiaa myös tuleville sukupolville mahdollisimman monipuolisella tavalla”, sanoo Raudun pitäjäseuran puheenjohtaja Pekka Intke, joka iloitsee näyttelyn avautumisesta juuri Muistiin. ”Se, että evakkonäyttely avautuu valtakunnallisesti tunnetussa Sodan ja rauhan keskus Muistissa, kertoo jo itsessään arvostuksesta evakkoja kohtaan. Se osoittaa, että yhtenäinen kansakunta sekä yli 400 000 ihmisen asuttaminen uusille asuinalueille ovat muistamisen arvoisia asioita”, kertoo Intke.
Nyt avautuva näyttely koostuu evakkoonlähtijöiden tarinoista sekä rajan taakse jääneen Raudun keskeisten rakennusten pienoismalleista. Pienoismallit ovat Jaakko Toitturin ja Toivo Valkosen käsialaa.
”Kun tutustuu evakkokertomuksiin ja ihmisten menetyksiin, ei voi kuin kunnioittaa niitä ihmisiä, jotka kaiken keskellä uskoivat tulevaisuuteen ja aloittivat rakentamaan uutta alkua vaikeassa tilanteessa. Samoin kansakunnan yhteinen auttamisen halu evakkoja kohtaan laittaa miettimään, osaammeko myös tänä päivänä auttaa hädässä olevia ihmisiä”, pohtii Pekka Intke ja esittää samalla toiveen: ”Toivon, että näyttely herättää pohtimaan yhteisvastuullisuutta ja yhteisöllisyyttä vaikeissa tilanteissa, sekä halun auttaa hädässä olevia myös nykyään.”
Näyttely on osa Muistin näyttelykiertoa ja on nähtävillä Muistin aukioloaikoina maaliskuun lopulle saakka.