fbpx

Kansanedustaja Antti Häkkänen Poliitikon museoharjoittelussa Sodan ja rauhan keskus Muistissa – ”Olisi hölmöyttä, jos museotoimintaa tai koulujen historianopetusta alettaisiin karsia” 

Kansanedustaja Antti Häkkänen (kok.) osallistui Museoliiton valtakunnalliseen Poliitikon museoharjoittelu -viikkoon Sodan ja rauhan keskus Muistissa Mikkelissä. Hän tutustui Muistin toimintaan ja näyttelytuottajan toimenkuvaan. Poliitikon museoharjoittelu -viikko on Suomen Museoliiton valtakunnallinen kampanjaviikko, jolloin museot kutsuvat poliitikkoja tutustumaan toimintaansa käytännönläheisellä tavalla. Museovierailuilla tuodaan esille museoiden monipuolista työtä ja koko Suomen kattavan museoverkoston yhteiskunnallista merkitystä. 

Muistin ajankohtaisuus Ukrainan sodan myötä 

Näyttelyissään Muisti kertoo suomalaisista sodassa, kansainvälisessä kontekstissa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan puoli vuotta sitten teki Muistin sisällöistä entistäkin ajankohtaisemman. Sota Euroopassa ei ollutkaan historiaa, vaan palasi voimalla nykyhetkeen.  

”Historian tuntemus luo pohjaa vahvalle kansalaisyhteiskunnalle. Historian objektiivinen tallentaminen ja esittäminen takaa vakaan yhteiskuntakehityksen”, Häkkänen toteaa ja jatkaa ”länsimaisen museotoiminnan kulmakiviä ovat tiedon syvyys, riippumattomuus ja monipuolinen tutkimustieto. Muisti toteuttaa näitä hienolla tavalla”.  

Tiedekeskuksena Muisti on museoperheen ja samalla Suomen Museoliiton jäsen. Muistin vuorovaikutteiset, digitaalisuutta hyväkseen käyttävät näyttelyt tekivät Häkkäseen vaikutuksen. ”Muisti tarjoaa inhimillisen kokemuksen: pelon kokemisen rintamalla tankkien vyöryessä päälle tai sukujen vaietut tarinat, jotka vaikuttavat ihmiseen vuosikymmenien jälkeenkin. Yhteiskunnan jäsenten ja toimijoiden osuutta käsitellään monipuolisesti, modernin tekniikan avulla pääset samaistumaan aina päättäjän roolista ja lasten kokemuksiin”, oikeusministerinä toiminut ja myös pienen tyttären isä Antti Häkkänen kiittää. 

Muistin toimintaa varten on kehitetty oma, Suomen ensimmäinen näyttelynhallintaohjelmisto. Häkkänen tutustui näyttelytuottaja Jenni Korhosen kanssa järjestelmän ominaisuuksiin ja kehitysvaiheeseen. ”Olisi hölmöyttä, jos museotoimintaa ajettaisiin alas tai vähäteltäisiin tai jos nuoremmat sukupolvet alkavat unohtaa historiaa tai historianopetusta aletaan karsia koulusta. Se voisi olla vaarallista”, Häkkänen viittaa Venäjällä tapahtuvaan kehitykseen, jossa valtiojohto on jo pitkään historiapolitiikkaa hyväksi käyttäen muokannut kansan mielialoja. ”Iso hatunnosto ja täysi tuki Muistin työlle”, Häkkänen jatkaa. 

Sodan ja rauhan keskus Muisti on Mikkelissä toimiva tiedekeskus, joka käsittelee näyttelyissään sodan ja rauhan teemoja vuorovaikutteisin, digitaalisuutta hyväksi käyttävin menetelmin. Sodan ja rauhan keskus Muisti kertoo sodasta edistääkseen rauhaa. Muisti on niille, jotka ovat kiinnostuneet sodan historiasta, mutta erityisesti niille, jotka eivät ole. 

Kansanedustaja Antti Häkkänen tutustuu näyttelytuottaja Jenni Korhosen työhön.