fbpx

Kokonaisesitys Suomen sotahistoriasta 1939−1945 julki – kirjaa seuraa Muistin tuottama verkko-oppimateriaali

Talvisodan päättymisen vuosipäivänä 13.3.2024 julkaistiin Pekka Visurin, Pasi Kesselin ja Carl-Fredrik Geustin kirjoittama teos Suomen sodat 1939−1945 – selviytyminen maailmansodasta. 550-sivuinen kirja hahmottaa Suomen sotavuosien tapahtumia ja olosuhteita kokonaisuutena.

Kirja vastaa tarpeeseen saada opetukseen ja alan harrastajien käyttöön uusimpaan tutkimustietoon perustuvaa ja tapahtumia hyvin havainnollistavaa tietoaineistoa. Siinä tarkastellaan suursotaan johtanutta kehitystä ja Suomea sen eri vaiheissa. Lopuksi kuvataan dramaattisen vuoden 1944 tapahtumia ja arvioidaan, miten Suomi selviytyi sodasta. Suomi menetti alueitaan, ja sadat tuhannet evakot joutuivat siirtymään uusille asuinsijoille. Lähes 100 000 suomalaista menehtyi ja yhtä moni jäi sotainvalidiksi. Maan itsenäisyys kuitenkin säilyi ja jälleenrakennus käynnistyi.

Docendon kustantaman teoksen julkaisu on Suomen sodat 1939−1945 -hankkeen ensimmäinen osa. Toukokuun lopussa 2024 julkaistaan Sodan ja rauhan keskus Muistin tuottama verkko-oppimateriaalikokonaisuus Sodan muisti. Kokonaisuus käsittelee Suomen sotien 1939–1945 syitä, tapahtumia ja seurauksia sekä ajan kuvaa. Keskeisen osan muodostavat tapahtumahistorian lisäksi sodan sosiaali- ja kulttuurihistoriaa, poliittista historiaa sekä taloushistoriaa koskevat näkökulmat, kysymykset ja tehtävät.  Lähtökohtana ovat opetussuunnitelmien tieto- ja taitovaatimukset. Oppimateriaali on suunnattu ensisijaisesti yläkouluille ja toiselle asteelle, mutta toimii kaikille aihepiiristä kiinnostuneille laajana tietopakettina.