fbpx

Muisti rakentuu: kuvaukset näyttelyä varten alkoivat

Tarinat-näyttelyosio kertoo sodan tarinat ainutlaatuisella tavalla

Näyttelijä Maksim Pavlenko valmistautumassa kuvauksiin.


Sodan ja rauhan keskus Muisti on aloittanut kuvaukset tulevan tiedekeskuksen Tarinat-näyttelyosiota varten Mikkelissä. Kyseessä on merkittävä osa Muistin näyttelykokonaisuutta.

Tarinat esittelee erilaisia ihmiskohtaloita sota-ajalta. Niiden valinnassa erityisenä painotuksena ovat olleet tavallisten ihmisten kokemukset. Näyttelyssä hyödynnetään uusinta teknologiaa, joka kutsuu kävijän asettamaan itsensä tarinoiden kertojien asemaan. Mitä kävijä olisi tuntenut ja ajatellut päähenkilön kengissä? 

Päähenkilöiden elämään pohjautuvien tarinoiden ympärille rakentuvia elementtejä kuvataan Mikkelissä ohjaaja Pekka Laasosen johdolla. 

Muistin näyttelytuottaja Jenni Korhonen on kuvausten alkamisesta innoissaan. “Näyttelyntekemisen suola ovat ne hetket, kun pitkään työstetyt suunnitelmat alkavat muuttua todellisuudeksi, sanat ja luonnokset konkretiaksi.”

Tarinat-osio kokoaa yhteen taiteen, tieteen ja teknologian huippuosaajia


Mukana tarinoiden kuvauksissa on 20 ammattinäyttelijän ryhmä, joka tänä kesänä kokoontuu Mikkeliin eri puolilta maata. Mukana on näyttelijöitä esimerkiksi Turusta, Helsingistä ja Mikkelistä.  

Kuvausten teknisestä toteutuksesta vastaavat kuvaus – ja äänisuunnittelun osaajat Mikkelin Teatterista. Myös esiintyjien maskeerauksesta ja puvustuksesta vastaavat saman teatterin ammattilaiset. Kuvausten puitteet löytyivät yhteistyössä Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun (XAMK) kanssa.  

Ohjaaja Pekka Laasonen on aiemmin toiminut muun muassa teatterinjohtajana Mikkelissä ja Kuopiossa. Nykyisin freelancerina toimivalle ja museoiden ystäväksi tunnustautuvalle Laasoselle Muistin tarinoiden kuvaaminen tarjosi hieman uudenlaisen haasteen. “Varmaankin suurin ero verrattuna perinteiseen teatteriin on se, että tässä olet ikään kuin tarinassa sisällä”, Laasonen sanoo.  

Laasonen sanoo olevansa tyytyväinen nyt kuvattaviin tarinoihin. “Kaikkein suurin rikkaus on näkökulmien moninaisuus. Sotilaan lisäksi tässä on esimerkiksi lapsen ja kotirintaman näkökulmat. Mennään myös sellaisille alueille, mistä ei niin hirveästi ole pidetty ääntä – ainakaan museoissa.”  

Ohjaaja Pekka Laasonen työn touhussa.


Kävijä kokee tarinat, joita harvemmin kuulee 


Tarinat-osion lähestymis- ja esitystapa ovat Muistin kehittämiä. Samankaltaista näyttelykohdetta ei siis luultavasti tule vastaan missään muussa maailman museossa tai tiedekeskuksessa. Tarinat on suunniteltu joustavaksi ja nyt kuvattavien kertomusten lisäksi valikoimaa on tarkoitus laajentaa ja kehittää säännöllisesti  esimerkiksi yleisöpalautteen pohjalta.   

Korhosen mukaan lähestymistapaan vaikutti halu asettaa yksilö sodan tarinoiden keskiöön ja herättää kävijässä empatiaa syvän samaistumisen kokemuksen kautta. “Haluamme saada ihmisen todella tuntemaan, miltä sota sen ajan eläneistä oikeasti tuntui”, sanoo Korhonen. 

Laasonen on samoilla linjoilla. “Toivoisin, että tämä omalta osaltaan toisi pintaan sodan ajattomuutta, että se on ihan yhtä suuri katastrofi ja tragedia aina, on sitä menty nuijin tai sitten ohjuksin. Siellä keskiössä on aina yksilö.” 

Muisti avaa ovensa keväällä 2021.