Poikkeustila 2.0
Ajan kuluessa suhteemme menneisyyteen muuttuu. Katsomme historiaa nykyhetkestä käsin. Vaikka samankaltaisia asioita tapahtuu eri aikoina, historia ei toista itseään.
Millainen oli toinen maailmansota suomalaisten kokemana? Miten se vaikutti meihin ihmisinä ja yhteiskuntana? Miten sodan kokeneet sukupolvet selvisivät ja rakensivat Suomen ja Euroopan?
Sodan ja rauhan keskus Muistin näyttely kertoo ihmisistä poikkeusoloissa – heidän kokemuksistaan, valinnoistaan ja selviytymisestään.
Tämä on tarina, jota ei saa unohtaa.
Korjaamatonta korjaamassa – Ukrainaa ajatellen
Kuvataiteilja Alexander Reichsteinin veistokset ovat syntyneet Ukrainan sodan uutiskuvien nostattamien tunteiden pohjalta. ”En voi olla ajattelematta Ukrainan sotaa koko ajan. Teokset ovat toivoton ja turha yritys korjata, parantaa, palauttaa sitä, mikä on mennyt lopullisesti rikki, tuhoutunut, kuollut”, kertoo ukrainalaisia juuria omaava taiteilija itse.
Päämajamuseo
Päämajamuseo kertoo sodan johtamisesta ja johtajista autenttisessa ympäristössä. Marsalkka Mannerheimin työhuone sekä Operatiivisen osaston maavoimatoimisto ovat nähtävillä alkuperäisessä sodanajan asussaan. Näyttelyhuoneissa esitellään 1939−1945 sotiemme sotilaallinen ja poliittinen johtamista, Päämajan viestikeskus Lokkia sekä marsalkka Mannerheimia ylipäällikkönä.
Sateenkaarikierros
Muistin ja Päämajamuseon näyttelyiden sisälle rakennettu Sateenkaarikierros johdattaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historiaan sotiemme aikana. Kierros on katsottavissa qr-koodien kautta – tarvitset siis oman älypuhelimen tämän osion katsomiseen.
Tapahtumat
Muisti on myös tapahtumien talo. Vuosittain juhlistamme mm. veteraanipäivää, Museoiden yötä sekä itsenäisyyspäivää. Lisäksi järjestämme seminaareja, kirjailijavierailuja, konsertteja, työpajoja ja paljon muuta.
Voit järjestää myös oman tapahtumasi Muistissa. Katso tarkemmin täältä: